Törpe víziló Szegeden

Törpe víziló érkezett a Szegedi Vadasparkba. A kihalással veszélyeztetett fajból alig háromezer példány él már természetes élőheléyén, és a világ állatkertjeiben is alig 360 egyedet nevelnek. Szegeden abban bíznak, hogy a Csehországból érkezett nőstény mellé jövőre egy hímet is kapnak, és pár éven belül sikeresen szaporíthatják ezt a ritka állatot.

A Nemzetközi Fajmegmentő Program keretében kapott törpe vízilóból egyre kevesebb él az eredeti élőhelyén, a nyugat-afrikai Kongó vidékének őserdeiben és mocsaras területein. A kihalással veszélyeztetett állatfaj megmentésére összefogtak a világ állatkertjei és vadasparkjai, amelyekben egyelőre alig 360 egyedet nevelnek.

“A tenyészprogram keretében reméljük, hogy jövőre egy hímet is kapunk, így lehet egy tenyészpárunk. Erre az általunk épített hely teljesen alkalmas, egy európai szintű élőhelyet sikerült itt építenünk a Szegedi Vadasparkban. Aki ide látogat, egy különleges állatot ismerhet meg” – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója a Független Hírügynökségnek.