Töröltek egy magyar utazási irodát a nyilvántartásból – ma hazajöhetnek a Tunéziában ragadt utasok

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hétfőn jogerősen törölte a nyilvántartásból a Desert Voyages utazási irodát, amelynek több, külföldön ragadt ügyfeléről most a vagyoni biztosítékkal rendelkező Euro Mondial Kft. gondoskodik. Az utazási iroda a tevékenységével kapcsolatban jogszabályt sértett, ezért törölték. Az Origo intrnetes hírportál arról ír, hogy az iroda Tunéziában hagyta több ügyfelét is.

A Desert Voyages, az utazási irodákról rendelkező kormányrendelet egyik pontját sértette meg, ezért törölték a nyilvántartásból – mondta el a Független Hírügynökségnek Békési Tamás, az MKEH idegenforgalmi osztályának vezető helyettese. A kint ragadt utasokkal az a cég törődik, amelynél az utazási iroda a megalakulásakor szerződést kötött a vagyoni biztosítékra, ez jelen esetben az Euro Mondial Kft. Mivel az utazási irodát jogerősen törölték, ezért a 20 milliós vagyoni biztosíték felszabadult, ezt a pénzt lehet például az utasok hazaszállítására is költeni. Az MKEH információi szerint az Euro Mondial meg is kezdte az intézkedéseket.

Darvas Gábor, az Euro Mondial ügyvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a cég a Groupama Biztosító Zrt. megbízásából dolgozik a Tunéziában ragadt 150 utas hazahozatalán. Az utasok legnagyobb része kedden délelőtt jött volna haza egy charter géppel. A gép nem indult el, de a charter járatoknál amúgy is előfordul akár 12 órás késés. Azon dolgoznak, hogy ezek az emberek még kedden hazajöhessenek, de az indulásuk pontos időpontját még nem tudni. Az utasok közül körülbelül tucatnyian egyébként már egy másik társaság gépével hazajöttek, mivel ők egy héttel később érkeztek volna haza, ezért visszakaphatják az arra az időszakra vonatkozó részvételi díjukat.