Törökország, Horvátország: kezdődhetnek a tárgyalások

Az Európai Unió külügyminiszterei is jóváhagyták a Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások kereteit – jelentette be hivatalosan a brit elnökség szóvivője hétfő este Luxembourgban.

Ezzel elhárult minden akadály a megbeszélések megkezdése előtt.

A napokig tartó vitákra és egyeztetésekre azért volt szükség, mert Ausztria – közvetlenül az október 3-ra kitűzött időpont előtt – azzal állt elő, hogy a tárgyalásokon Törökországnak ne teljes jogú tagságot ajánljanak, hanem csak “valami annál kevesebbet”. Hétfő estére sikerült csak megegyezni a külügyminisztereknek a keretterv pontos szövegében.

Néhány órán belül tehát akár két csatlakozni vágyó országgal is megkezdődhetnek a tárgyalások, hiszen hétfőn a Horvátországgal folytatandó megbeszélések útjából is elhárult az utolsó akadály. A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte ugyanis azt mondta az EU diplomatáinak, hogy “Zágráb teljes mértékben együttműködik a háborús bűnösök kézre kerítésében Hágával”.

Itt egy emberről, Ante Gotovina tábornokról van szó, aki az 1991-95-ös balkáni háborúban a horvát hadsereg egyik vezetője volt, és Krajina visszafoglalásáért ma is háborús hősként tisztelik hazájában. Gotovina négy évvel ezelőtt “tűnt el”, éppen azután, hogy a Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki ellene, mondván: háborús bűnök terhelik őt és az általa vezetett egységeket.

Az EU fődiplomatái hétfőn arról is döntöttek, hogy október 10-én delegáció indul Belgrádba, hogy megkezdje az előkészítését annak a tárgyalássorozatnak, amelynek az a végső célja, hogy egy, a mostaninál közelebbi partnerségi szerződést kössön az EU Szerbia-Montenegróval.