Törökök előnyben? – Törvénysértő munkaerő-alkalmazás a román sztrádán

Már a büntető törvénykönyv előírásaiba ütköznek az Erdélyt átszelő autópályánál a munkaerő alkalmazási módszerek – állítja szombati lapszámában a bukaresti Gandul. A román napilap a Munkaerő-áramlási Hivatal egy márciusi jelentésére hivatkozva azt állítja: a Bechtel sztrádaépítő által alkalmazott török vendégmunkásoknak nincs munkavállalási engedélyük sem.

Az intézet azért tagadta meg ennek kiadását mivel úgy ítélte meg, hogy a törököket Romániába hozó, ugyancsak török útépítő cég álcázott munkaerő-közvetítést végez, a dokumentumokban úgy tüntetve fel, hogy az alkalmazottakat mindössze áthelyezik a romániai munkára. “Úgy ítéljük meg, hogy ez büntetőjogi eset, pontosabban hamis nyilatkozattételről és álcázott munkaközvetítésről van szó” – áll a Gandul idézte dokumentumban. A munkásokat a Bechtel török alvállalkozója, az ankarai Enka vitte Romániába.

A napokban a kolozsvári Krónika című napilap arról is beszámolt, hogy a Bechtel-alkalmazottak tiltakoznak a több mint száz török munkás jelenléte ellen, azokat ugyanis a románok átlagbérét nyolcszorosan is meghaladó fizetéssel szerződtették. Az alkalmazottakat tömörítő szakszervezet az is kifogásolja, hogy – noha nagy számban jelentkeznek a munkát keresők a Bechtel állásbörzéin – a cég alig pár embert alkalmaz.

Erre a jelenségre a Kolozs Megyei Munkaügyi Hivatal igazgatója is felfigyelt. Daniel Don állítása szerint nem szerveznek több állásbörzét a Bechtelnek. Egy esetben ugyanis tesztelték a sztrádaépítő cég gyakorlatát egy olyan jelölttel, aki valamennyi feltételnek megfelelt, mégsem alkalmazták. “Így arra a következtetésre jutottunk, hogy itt más érdekek vannak” – magyarázta Daniel Don. Szerinte a Bechtelnek az a szándéka, hogy bebizonyítsa: nincs megfelelően képzett munkaerő Romániában, hogy így lehessen indokolni a török vendégmunkások jelenlétét.

Bogdan Sgarcitu ((zgürcsitu)) Bechtel-szóvivő a román lap információit nem kommentálta. Az alkalmazásokkal kapcsolatosan a Krónikának azt nyilatkozta, hogy a török alkalmazottak aránya alig éri el az öt százalékot a román munkásokhoz képest, és ez a jövőben csökkenni fog. Megjegyezte: nem lapátolni hozták a külföldieket Romániába, hanem például projektvezetőnek vagy betanítónak. “Megtanítják a romániai alkalmazottaknak, miként kell kezelni a sztrádaépítésnél használt gépeket” – mondta.

A Bechtel szóvivője a kifogásolt állásbörzékkel kapcsolatban megjegyezte, képtelenség az önéletrajzukat ott benyújtott személyeket pár nap alatt meghallgatni, ez hosszabb időt vesz igénybe. Szerinte ennek tulajdonítható, hogy az állásbörzéket követő első hetekben alig néhány embert alkalmaznak a rendszeresen több mint ezer jelentkező közül.