Török segítséget kért a görög külügyminiszter Ciprus egyesítésére

A görög külügyminiszter vasárnap Ciprus “elfogadhatatlan” kettéosztottságának megszüntetésére szólította fel Törökországot. Dora Bakojannisz a török hadsereg 1974-es inváziójának évfordulóján nyilvánosságra hozott közleményében “tisztességes és életképes megoldást” sürgetett a görög és török részre osztott sziget jövőjével kapcsolatban.

Bakojannisz közleményében arra sürgette a török vezetőket, hogy támogassák Ciprus görög és török része közötti tárgyalások újraindítását. A két közösség vezetői a tervek szerint július 25-én ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy átnézzék a márciusban elindított előtárgyalások eredményeit.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A törökök és a görögök között azonban egyre nőtt a feszültség. 1964-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa végül békefenntartókat küldött a szigetre, akik azóta is ott vannak. A helyzet 1974-ben tovább romlott: a ciprusi görög katonatisztek puccsot hajtottak végre, hogy a szigetország Görögországhoz csatlakozzon. Több tízezer török katona vonult be, hogy a kisebbségben élő törököket megvédjék. Ekkor osztották ketté a szigetet az úgynevezett zöldvonallal.

A zónát ENSZ katonák ellenőrzik, és teljesen lakatlan. A sáv néhány métertől pár kilométer szélességig húzódik végig a szigeten, a fővárost, Nicosiát is kettéosztva. Északon kikiáltották a Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet egyedül Törökország ismert el.