Török-kori kemencékre akadtak Fehérváron

A török korból származó kemencerendszerre akadtak Fehérváron egy közműépítésen. A kemencék ipartörténeti emlékek, amelyek újabb adalékkal szolgálnak ahhoz milyen volt a foglalkoztatás a középkori Fehérváron.

Három kemencét fedeztek fel egy húsz, harminc méter széles árokban. A kemencékben faszenet állítottak elő a török korban. Amikor már nem használták, konyhai hulladékot tettek bele. Szarvasmarha koponyát, virágmintás talpas tálat és egy sárga földfestékes korsót találtak benne, amelyek szintén a török korból valók. A leletek újabb adalékkal szolgálnak a középkori Fehérvár foglalkoztatásához, amelyről könyv készül – mondta a Független Hírügynökségnek Siklósi Gyula régész.

A leletekre négy napja találtak. Most a feltárások zajlanak. A kemencék azon a területen vannak, ahol Fehérvár úgynevezett budai külvárosának sánca volt. Ez a földsánc védte a külvárosi részt a török támadás ellen. Ennek maradványaira tavaly nyáron akadtak rá egy lakóház építési munkái során a Honvéd utcában. A sánc körülbelül a nyolcas körgyűrűig húzódik. Siklósi Gyula szerint a városrész hatalmas kiterjedése bizonyítja, hogy Fehérvár a középkorban nagyobb volt mint Bécs, vagy Párizs.