Tornádo Miskolc fölött?

Tornádo Miskolc fölött?
Miskolc – Kisebbfajta tornádó kerekedett Miskolc fölött – ez derült ki olvasóink beszámolójából. A meteorológia szolgálat megerősítette, tuba alakult ki. Helyileg pontosan Onga-Felsőzsolca között. Boldván pedig jégeső esett!  Jégeső Boldván 2008.06.11   

“Azért írok Önöknek, mivel valószínűleg egy kisseb tornádó alakult ki ma délelőtt 10óra 20 perc körül Miskolcon. Nem ért le a földig szerencsére. A tornádó mérete és alakja változó. Eső is tapasztalható a felhőkből lenyúló ,”csíkok” miatt. Sajnos képet nem tudok küldeni, mivel én is csak telefonon értesültem róla az éppen dolgozó édesapámtól. Azért hívott, hogy nézzem meg, de innen elég gyengén látszódik és sajnos a fényképezőgépem akkumlátora le van merülve. A Miskolci Borsod Volántól keletre volt tapasztalható. Én véleményem szerint egyre több ilyen jelenséggel kell majd szembesülnünk! Mindenki legyen nagyon óvatos!
Tisztelettel: egy olvasó 🙂 Ebben a pillanatban (10 óra 41 perc) kaptam egy újabb hívást miszerint már Észak-Keleti irányban látható!”

Másik olvasónk a következőket írta: 
“A következő képeket ma 10:23-kor készítettem. A képeken egy tuba látszódik. Sajnos csak a mobiltelefonom volt nálam, nem a legjobb minőségűek a képek. A képek Hejőcsabán készültek és a tuba kb Szirma irányába volt észlelhető.
Üdvözlettel: Balogh Ádám

Tuba forgott Miskolc fölött

Az olvasóink által látottakról megkérdeztük a meteorológiai szolgálatot is, ahol kiderült, nem tévedés, tényleg láthattunk tubát Miskolc felett.

– A délelőtti órákban, pontosabban 10.37-10.53-ig tornádószerű felhőtölcsér alakult ki Onga – Felsőzsolca térségében. A speciális zivatarfelhőkből – ún. szupercellákból – álló tölcsér nem ért le a földig, ezért tuba a szakszerű elnevezése. A nyári időszakban számíthatunk még hasonló jelenségre, mely az utóbbi években egyre gyakoribb – tájékoztatott Papp László, az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa.

  • Nézze meg Ön is Olvasóink felvételeit: Tuba Miskolc felett 2008.06.11.
  • Kapcsolódó cikkek:

  • Viharos képeink:   Vihar 2008.04.19. Vihar a megyében 2008.04.20. Megdöbbentő képek a szombati viharról 2008.04.20.
  • Milyen idő várható?