Friss hírek

2006.12.15. 21:09

Rumsfeld elbúcsúzott

<p>Hat év szolgálat után pénteken a tiszteletére rendeztett katonai ünnepségen búcsúzott Washingtonban Donald Rumsfeld. A távozó védelmi miniszter munkásságát George Bush méltatta, mondván Rumsfeld kivételes képességű stratégaként és hazafiként dolgozott mindvégig.</p>

Rumsfeld a novemberi részleges választásokon elszenvedett súlyos vereség után mondott le. Utódja a hétfőn hivatali esküt tevő korábbi CIA-főnök Robert Gates, aki egyébként nem ment el az ünnepségre.

Rumsfeld ellentmondásos védelmi miniszterként vonul be a történelemkönyvekbe. Őt tekintik az Amerikát ért 2001.szeptember 11-i terrortámadások utáni időszak egyik legfőbb stratégájának, aki kidolgozta az Egyesült Államok válaszát a nemzetközi terrorizmusra, megszilárdítva az ország védelmét a külső támadások ellen. Mindazonáltal a 2003-ban indult iraki háború elhúzódása miatt a legutóbbi közvéleménykutatások szerint soha nem látott mélységbe zuhant a Bush-kormány népszerűsége. Irakban eddig csaknem 3 ezer amerikai halt meg, a helyzet elemzésére felkért bizottság egy hete kiadott jelentése szerint a helyzet drámai, ezért irányváltásra van szükség Amerikai Irak-politikájában.

Rumsfeld miniszterként utolsó nyilvános fellépésén is az iraki háborúról beszélt. Az amerikai csapatokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy bonyolult, szokatlan helyzet alakult ki, amelynek kevesen értik a jelentőségét és néhányan azt hihetik, semmi értelme, hogy amerikaiak ott legyenek. Rumsfeld szerint az ellenség éppen arra vár, hogy elbizonytalanodjanak és elbukjanak. A távozó védelmi miniszter szerint azonban a napi harcokban résztvevő, sikereket, kudarcokat átélő katonák pontosan tudják, hogy a szabadság ügye mindennél fontosabb.

Mindazonáltal novemberi lemondása előtt két nappal az amerikai védelmi miniszter azt javasolta, hogy 2008 elejére vonják ki Irakból a csaknem 150 ezer amerikai katona többségét, és az amerikaiak harci feladatok elvégzése helyett támogató szerepet töltsenek be az iraki hadseregben. Rumsfeld javaslata szerint 70 ezer amerikai tanácsadónak, kiképzőtisztnek és logisztikai szakembernek kellene maradnia Irakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!