TORNA: A FIG tisztázta a kínai tornászlányokat

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) szerdán tisztázta a kínai női tornászválogatott tagjait, akik többek szerint a pekingi olimpián nem töltötték be a 16. életévüket, amely a viadalon való elindulás követelménye.

A FIG lezártnak tekinti ezt az ügyet, de tovább folytatja a vizsgálatot a 2000-es olimpián szereplő kínai női tornászok ellen, akikkel szemben hasonló gyanú merült fel a sidney-i ötkarikás játékok alatt.

A 2008-as csapat ellen az olimpia vége előtt kezdődött meg a nyomozás, miután felmerült, hogy a válogatottból néhányan még a 14. életévüket sem töltötték be. Kína mindvégig azt állította, hogy versenyzői elég idősek a versenyzéshez. Ho Ke-hszin, Jang Ji-lin, Csiang Jü-jüang, Li San-san és Teng Lin-lin életkorát vizsgálta a szövetség, és végül mindent rendben talált.

“A Kínai Tornaszövetség rendelkezésünkre bocsátotta a vizsgált tornászok eredeti útleveleit, személyi igazolványait és születési anyakönyvi kivonatait. Az iratok tanulmányozása során semmi szabálysértést sem találtunk” – áll a FIG által kiadott közleményben.