Torma András lesz a rektor

Torma András lesz a rektor
Torma András lesz a rektor
Miskolc – A miniszter ezúttal elfogadta a szenátus javaslatát.

Torma András egyetemi tanár lesz a Miskolci Egyetem rektora – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön. A tárca tájékoztatása szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter döntése értelmében a Miskolci Egyetem rektori feladatainak ellátására Torma András egyetemi tanárt (aki jelenleg az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja) nevezi ki a köztársasági elnök. A Miskolci Egyetem szenátusa is a jogi dékánt javasolta a rektori székbe az elmúlt héten a kétfordulós szavazás után.

Lapunk természetesen azt kérdezte tőle, mit szól a miniszter döntéséhez. Torma András elöljáróban jelezte: hivatalos értesítést még nem kapott a javaslatról, és sok múlhat még a köztársasági elnökön is, hiszen megvétózhatja a miniszteri döntést. De ezzel együtt rendkívül büszke arra, hogy rektora lehet egy nagy múltú egyetemnek.

Rendkívüli esemény

Mint fogalmazott, az ember életében bizonyos időközönként adódnak rendkívüli események mint a pályaválasztás, az egyetemi tanulmányok elkezdése, a házasságkötés, a gyerekek, majd az unokák születése, és az ő életében ilyen különleges esemény lesz a rektori kinevezés is. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a miniszter miért az ő pályázatát találta a legjobbnak. Hozzátette: megjelenésében, szóhasználatában és gondolatvilágában is más volt az ő pályázata, mint a másik két jelölté.

Nehéz helyzetben

– Az biztos, a probléma adott. A Miskolci Egyetemet ki kell vezetni jelenlegi nehéz gazdasági helyzetéből – fogalmazott Torma András.

Mint arról korábban írtunk, a Miskolci Egyetemen ez már a második rektori pályáztatás volt, mert első körben a miniszter nem hozott döntést, hanem új pályázatot írt ki. Második körben hárman pályáztak: Torma András, Illés Béla, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar volt dékánja, valamint Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja. Az új rektor augusztus 15-étől foglalja el posztját.

ÉM-HE