Töretlen csendben folyik az élet

Debrecen – A legnagyobb debreceni könyvtárak a tikkasztó nyári hőségben is csillapítják a tudásszomjat. Művészi irodalom, úti írások – ezek a legkedveltebb olvasnivalók.

A cívisváros három legnagyobb bibliotékája – a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ és a Debreceni Városi Könyvtár a nyári szezonban is fogadja az érdeklődőket.

Braille-nyomtató

– Egyetemi írásokat tartalmazó archívumunk és tudományos adatbázisaink egy része bárki számára szabadon elérhető, de a beiratkozott könyvtárhasználóink igénybe vehetik nyomtatott anyagainkat is, amely például az 1952 előtt megjelent teljes magyar bibliográfiát tartalmazza.

Számítógépparkunk gazdag, de a saját gépet használók számára is biztosítunk internetelérést, kábellel vagy wifi-hálózattal. A látássérülteket is szeretettel várjuk nyomtatott szövegeket felolvasó gépeinkkel és braille-nyomtatóval – mondta Fábriné Márkus Ágnes, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársa.

A babák örömére

– Intézményünket naponta 500 látogató keresi fel. Közülük 200-an kölcsönöznek könyveket, analóg és digitális adathordozókat, 50-en a 60 gépből álló számítógépparkunkat vagy a vezeték nélküli hálózatunkat használják internetezéshez, mások a folyóiratokat, napilapokat olvassák, vagy egyszerűen csak azért jönnek, hogy megcsodálják az új épületet.

A látás- és mozgássérültek számára könyvtárunk tagsága ingyenes. A gyengénlátóknak megfelelő számítógép és internet-hozzáférést is biztosítunk. Bababarát intézményként pelenkázó mosdóval, gyermekkönyvtárunkban bölcsődés korúaknak kialakított „totyogó” részleggel várjuk a kisgyermekes családokat – mondta Szilágyi Irén, a Méliusz Könyvtár igazgatóhelyettese.

Olvasni tanít

– A legnagyobb fiókkönyvtárunkban, aBenedek Elek Könyvtárban nem tartunk nyári szünetet, hogy a város lakói nyáron is hozzájussanak a számukra szükséges olvasnivalóhoz, információhoz. Ebben az időszakban sok hátrányos helyzetű gyereket fogadunk.

Közülük többen egész nap nálunk tartózkodnak: olvasnak, interneteznek, kézműveskednek, rejtvényt fejtenek, videóznak.
A legkisebbeket gyermeksarokkal várják, ahol egyszerre akár 20-25 ifjonc töltheti kellemesen és hasznosan az idejét.
Felső tagozatosoknak és felnőtteknek Szabó Magda 90. születésnapja alkalmából a nyárra, rajz- és irodalmi pályázatot hirdettek.

– Reméljük, hogy sokan kapnak kedvet az írónő munkáinak megismeréséhez, újraolvasásához – közölte Szabóné Csehely Edit, a Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Nem mellékesen a könyvtár akadálymentesített, és a gyengénlátók számára is biztosít internet-hozzáférést.


 

Nyári nyitvatartási rendek

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár – Nyitva (nyári nyitvatartási renddel szeptember 7-ig): hétfő, szerda 8-16; kedd, csütörtök 10-18; péntek 8-14

Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ –Nyitva (nyári nyitvatartási rend nélkül): kedd-péntek 10-18; szombat 9-17

Debreceni Városi Könyvtár Benedek Elek Fiókkönyvtára – Nyitva (nyári nyitvatartási renddel szeptember 3-ig): hétfő, szerda, péntek 10-17