Topok a TOP-ban: turizmus, közlekedés és életminőség

Akt.:
Turizmusfejlesztésre negyvennél is több pályázat érkezett a megye minden részéből
Turizmusfejlesztésre negyvennél is több pályázat érkezett a megye minden részéből
Miskolc – Kellemes gond: több az igény, mint a forrás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

A megyénkre szóló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) már lezárt és összesített pályázataira összesen 79,5 milliárd forint támogatási igény futott be – tudtuk meg Török Dezsőtől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökétől. „Ezekre a 11 felhívásra a rendelkezésre álló keret 46,5 milliárd forint, tehát előreláthatóan nem lesz gond a források leszerződésével – tette hozzá. – Amennyiben valamelyik pályázatban mégis maradna pénz, azt az irányító hatóság újra meghirdeti ősszel. A nyertes pályázatokkal történő szerződéskötést követően 30–50 százalék előleget hívhatnak majd le a projektek megindítására.”

Több és kevesebb is

Török Dezsőtől megtudtuk, hogy a nemrég lezárt pályázatok közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre 41 pályázat érkezett 14,4 milliárd forintos fejlesztési igénnyel. Lesz dolguk a bírálóknak, hiszen 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célcsoportra. Több mint kétszeres volt a túljelentkezés a fenntartható települési közlekedésfejlesztésre, ahol a 29 jelentkező a 6,6 milliárd forintos keret ellenében 13,5 milliárdnyi igényt támasztott. A környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése iránt is nagy az igény, 68-an pályáztak a 6,5 milliárdra úgy, hogy 13,3 milliárdnyit terveztek be.

Nyitottak voltak a fejleszteni szándékozók a foglalkoztatást és az életminőséget javító családbarát vagy munkába állást segítő intézmények, szolgáltatások iránt is, hiszen 80 ilyen munka érkezett be 10,6 milliárd forint értékben. Ebben az esetben a rendelkezésre álló keret 10,6 milliárd forint.

Érdekesség, hogy az iparterületek fejlesztését célzó felhívás 6 pályázója mintegy 400 millióval kisebb igénnyel állt elő, mint a 6,4 milliárdnyi keret. Még nagyobb volt a „negatív olló” a helyi gazdaságfejlesztésnél, ahol a 23 jelentkező igénye 4,1 milliárd volt, míg a rendelkezésre álló keret 5,2 milliárd. Ezen esetekben lehetséges, amit Török Dezső is említett, hogy ősszel újabb felhívást jelentetnek meg.

Szaniszló Bálint


Közösségi célok

Mint ismeretes, az Európai Unió 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusában Magyarország – így Borsod-Abaúj-Zemplén megye – célja nem kevesebb mint elérni, hogy EU-s összehasonlításban versenyképes maradjon. Ezt az irányelvet követi az uniós fejlesztési források elosztása is. Ebben a hét évben jelentős uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére. A korábbi hétéves periódushoz képest – melynek a legfőbb célja a leszakadt régiók felzárkóztatása volt – most az EU más célkitűzéseket vállalt. Ezeket 11 pontban foglalta össze. Az összes tagállamnak a 11 célhoz kellett igazítania saját fejlesztési terveit, így mind a 28 ország egy irányba fejlődik majd tovább. A listán olyan tételek vannak, mint a kutatás-fejlesztés, az innováció fejlesztése, a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása, a fenntartható közlekedés előmozdítása, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás vagy mondjuk a munkavállalói mobilitás fejlesztése.
hirdetés


hirdet�s