Nagyvilág

2012.11.02. 10:27

USA 2012 - New York polgármestere kiállt Obama újraválasztása mellett

Washington, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Michael Bloomberg, New York republikánusból függetlenné lett polgármestere csütörtökön támogatásáról biztosította Barack Obama demokrata elnök újraválasztását.

Washington, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Michael Bloomberg, New York republikánusból függetlenné lett polgármestere csütörtökön támogatásáról biztosította Barack Obama demokrata elnök újraválasztását.

Bloomberg döntését a klímaváltozás fontosságával indokolta, amelyet különösen kiemelt az a csapás, amelyet New York városának a hét elején a Sandy poszttrópusi ciklon miatt kellett elszenvednie.

A polgármester szerint Obama jelentős lépéseket tett a szénfelhasználás csökkentése érdekében, a republikánus kihívója, Mitt Romney pedig feladta korábbi álláspontját, pedig massachusettsi kormányzóként még a elismerte a klímaváltozás elleni harc jelentőségét.

Bloomberg állásfoglalása némi meglepetést okozott, mert a polgármester kedden még elutasította a vihar sújtotta metropolisz meglátogatására vonatkozó elnöki ajánlatot. Indoklása szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem azért, mert a viharkárok eltakarítása nagyon lekötötte a város kapacitásait.

Bloomberg az általa birtokolt Bloomberg News véleményrovatában nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a hét elejei vihar valóban a klímaváltozás eredménye lehet-e, de rámutatott: "Annak a veszélye, hogy ez így lehet - figyelembe véve az eheti pusztítást - azonnali cselekvésre kell, hogy késztesse választott vezetőinket".

Barack Obama - akinek a 2008-ban megígért környezetvédelmi reformja nem jutott el a kongresszusig - "megtiszteltetésnek" minősítette a polgármester támogatást. Bloomberg, aki korábban maga is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon a Fehér Házért, 2004-ben George W. Bush újraválasztása mellett tette le a voksát, 2008-ben azonban senkit sem támogatott.

Bloomberg támogató állásfoglalásában elítélte Obamát, amiért a 2008-as kampány során vallott országegyesítő ígéretei ellenére megosztó elnök volt. Ugyanakkor leszögezte, hogy Barack Obama mégis közelebb áll hozzá, mint Mitt Romney, akire akkor szavazott volna szívesen a többi függetlennel együtt, ha "az 1994-es vagy a 2003-as változata" indult volna el a választáson.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!