Tómentő akció a Velencei-tavon

Tómentő akciót rendezett a Fejér Megyei Önkormányzat kedden a Velencei-tavon. A sajtó képviselőit hívták meg, hogy bemutassák a tó értékeit, és tiltakozzanak a Sukoró mellé a King’s City beruházás ellen. Fa Nándor irányításával körbehajózták a tavat. A vízen csatlakozott hozzájuk Gyulay Zsolt, olimpiai és többszörös világbajnok és 140 fiatal kajak-kenus. A tervezett beruházás helyén a tóparton civilek tüntettek a projekt ellen. A beruházó a hónap végén áll nyilvánosság elé, hogy reflektáljon a vádakra, tüntetésekre.

Minden erővel azon kell lenni, hogy ne valósulhasson meg egy ilyen beruházás – mondta Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kiemelt beruházásként kezel egy olyan beruházást, amelyhez – mint mondta – a területet jogsértő módon szerezte meg a beruházó. Fa Nándor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tudják pontosan, mit akarnak építeni a 70 hektáros területre, de amit meghirdettek, az nem fér el ott. A helyi természetvédő egyesület képviselője a döntésekbe a civilek bevonását szorgalmazta.

A parton tüntetők csoportja táblákkal tiltakozott a tervezett beruházás ellen. A tiltakozókhoz az Országos Horgász Szövetség is csatlakozott. Aláírásgyűjtést kezdtek azért, hogy meghiúsítsák a beruházást. Egy hónap alatt 8-10 ezer aláírást gyűjtöttek – jelentette be a Velencei-tavi szövetség elnöke.

A Sukoró melletti 70 hektáros területen 400 milliárd forintos beruházást terveznek, ahova egyebek között óriáskaszinót építene Yoav Blum, izraeli befektető. A tóparti, állami tulajdonban lévő területhez ingatlancsere révén jutott hozzá. Emiatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a Fejér Megyei Főügyészség. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Nemrég a Pénzügyminisztérium is vizsgálatot indított a beruházással kapcsolatban.

A beruházó eddig nem állt a nyilvánosság elé. A Független Hírügynökség információja szerint: a koncessziós szerződés lezajlik két héten belül, ezt követően a hónap végén nemzetközi sajtótájékoztatón ismertetik a beruházás részleteit.Sporthírek