Tömegsír Miskolcon

Tömegsírt találtak egy ásatáson Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum közvetlen közelében. A sírban 22 csontvázat találtak egymáson eltemetve. A régészek egyelőre találgatnak, mikor és hogyan kerültek oda a csontok, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a második világháború idejéről származnak. A területen már korábban folyt ásatás, mert ott egy új múzeumi szárnyat szeretnének építeni. Ott kapnak majd helyet azok a nyolc millió éves mocsári ciprusok, amelyeket három éve találtak a bükkábrányi bányában.

A régészek szerint második világháborús katonák csontvázát találták meg, bár ez egyelőre csak egy feltételezés. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum ősrégésze a Független Hírügynökségnek azt mondta, nem találtak katonákra utaló tárgyakat, például katonazubbonyról származó gombot, csatot, viszont sok csontváznál látszik, hogy amputálták a végtagjaikat.

A 22 csontváz öt rétegben feküdt a fél méter mély sírban. A területen korábban egy 18.-ik századi lakóház maradványait találták meg. Először azt gondolták, hogy az 1873-as kolerajárvány áldozatait temették oda, most az tűnik valószínűbbnek, hogy az épületben a második világháborúban kórház működhetett. Hogy miért tömegsírban temették el a holtakat, még nem lehet tudni.

A területet azért kutatják át a régészek, mert itt épül az a múzeumi szárny, amelyben a három éve, Bükkábrányban megtalált nyolc millió éves mocsári ciprusokat állítják majd ki.
Az ásatást az építkezés miatt a héten be kell fejezni. A csontvázakra további vizsgálatok várnak, azt követően méltó helyen mindet újratemetik.