Tömeges kivégzésre készül Irán

30 halálra ítéltet végeznek ki egyszerre vasárnap hajnalban Iránban – közölte az Aftab iráni újság a teheráni főügyészségre hivatkozva szombaton. A lap híre szerint gyilkosságért, drogkereskedelemért és törvénytelen kapcsolattartásért végzik ki őket. Ez utóbbit nem fejti ki az újság.

Ha megtörténik, ez lesz az elmúlt évek legnagyobb tömeges kivégzése az iszlám köztársaságban. Nemzetközi emberi jogi szervezetek rendszeresen vádolják Iránt, illetve annak hatóságait, hogy kiterjedten és kíméletlenül alkalmazzák a halálos ítéleteket. Teherán minden alkalommal azzal vág vissza, hogy a halálos ítéletek és azok végrehajtásai hatékony elrettentő eszközök, amiket csak alapos jogi eljárás után hoznak meg.

Az AFP francia hírügynökség számításai szerint legalább 126 embert akasztottak fel ebben az évben eddig. Az Amnesty International jelentés szerint tavaly Kína után Iránban végezték ki a legtöbb embert. 317 embert. A legsúlyosabb büntetést gyilkosságért, nemi erőszakért, drogkereskedelemért, fegyveres rablásért és házasságtörésért szabják ki Iránban.