Tömeges kagylópusztulás Szentesen

Napok óta tömegesen pusztulnak a kagylók a Kurca-csatorna szentesi, belvárosi szakaszán. A helyi horgászok pár napja figyeltek föl a kagylópusztulásra, mivel egyre több állat teteme úszik a vízen, így arra gyanakszanak, hogy újabb mérgezés történhetett a csatornában.

Több száz kagyló lebeg szétnyílva a víz tetején, legtöbbjüket a csatorna két partja közelébe fújta a szél. A szentesi horgászok kíváncsian szedegetik az elpusztult kagylókat a Kurcából, ők is arra próbálnak rájönni, mi okozhatja a csatorna belvárosi szakaszán napok óta a tömeges kagylópusztulást, de egyelőre még tanácstalanok.

Füsti-Molnár Lajos a Szentesi Horgászegyesület elnöke azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy egyelőre csak feltételezés, hogy valami vegyszer vagy valami olyan anyag került a vízbe, ami megölte őket. “A kagylók a vízek indikátorai, ők a legérzékenyebbek és azonnal jelzik, ha probléma van, és sajnos így jelzik, hogy elpusztulnak” – tette hozzá.

A kagylók pusztulásán kívül egyelőre semmi jele annak, hogy valami nincs rendben a víz minőségével, a horgászoknak azonban gyanús, hogy a kagylók csak két – a csatornába vezető – betoncső környékén pusztulnak.

Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy mintát vettek a vízből és az elhullott kagylókból. Csak a laboratóriumi vizsgálatokat követően lehet majd eldönteni, hogy történt-e egyáltalán szennyezés vagy ez egy biológiai folyamat eredménye, hogy a kagylók elpusztultak – tette hozzá.

A horgászok azért aggódnak ennyire, mert 2005. nyarán, amikor több mint 6 tonna hal pusztult el a Kurcában Szentesnél, először a kagylók pusztultak és csak utána a halak, ma sem tudni egyértelműen, miért. Akkor a kagylópusztulásra senki sem figyelt fel komolyabban. A horgászok most abban bíznak, hogy halpusztulás nem lesz és a szakemebrek ezentúl jobban odafigyelnek a Kurca vízminőségére.