Tömegbalesetet szimuláltak a 21-es főúton

Több vegyvédelmi ruhára és a kiömlő veszélyes anyagok felfogására alkalmas, jól zárható tárolóedényre lenne szüksége a tűzoltóknak Nógrád megyében. Ez derült ki szerdán egy gyakorlaton, ahol egy tömegbalesetet szimulált a katasztrófavédelem délelőtt a 21-es út szentkúti elágazásánál.

Szabó János alezredes, a Katasztrófavédelem Nógrád megyei szervezetének szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a salgótarjáni, a gyöngyösi, a hatvani, valamint a pásztói tűzoltókkal és a különleges mentőegységekkel egy olyan balesetsorozatot modelleztek, amiben több jármű ütközött, és egy veszélyes anyagot szállító jármű tartálya is sérült. Erre egyébként néhány hónapja volt példa Nógrádban, akkor a rossz időjárási körülmények miatt a 2-es főúton történt tömeges baleset.

Bár a gyakorlat kiértékelését csak a következő napokban fejezik be, egyebek közt az már látható, hogy a tűzoltók felszerelése hiányos. Több mentési eszközre és sokkal több védőruhára lenne szükség. Ahhoz például, hogy egy sósavat szállító tartálykocsi rakományát át szükség esetén át tudják fejteni, nincs elég tartályuk és berendezésük. Pedig a 21-es főúton erre is föl kell készülni, mert nemzetközi forgalomban Szlovákia és Lengyelország irányába gyakorta szállítanak ilyen árut – tette hozzá Szabó János.Sporthírek