Tombol az influenzajárvány Borsodban

Illusztráció - Az influenza magas lázzal jár
Illusztráció - Az influenza magas lázzal jár - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbra is járvány van, nagyon magas az influenza­aktivitás.

Az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva közel kétszeres emelkedést mutat.

– A bölcsődékben, óvodákban, az általános és középiskolai közösségekben történő hiányzások monitorozása az előző években megszokott gyakorlatnak megfelelően történik – fogalmazott kérdésünkre dr. Asztalos Ágnes, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője. – Amennyiben az influenzaszerű megbetegedések – ide nem számítva a sítáborok, illetve más megbetegedés miatti hiányzásokat – miatt a hiányzás eléri vagy meghaladja a napi 30 százalékot, az intézmény vezetője saját hatáskörben szüneteltetheti az intézmény működését járványosan előforduló megbetegedés miatt, melyről haladéktalanul értesítenie kell a területileg illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalt.

Ugyanakkor ezen a héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés a járási népegészségügyi osztályokhoz.

– A lakosságnak továbbra is azt javasoljuk, hogy a fertőzés esélyének csökkentése érdekében kerüljék a zsúfolt helyeket, és tartsák be az általános higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre – javasolta dr. Asztalos Ágnes.

– Ez utóbbiak jelentős szerepet játszanak a közösségi halmozódások megelőzésében, ezért fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes gyakorlatra.

Ügyelnek a higiéniára

Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola igazgatója arról beszélt lapunk érdeklődésére, hogy mióta elkezdődött a január, azóta folyamatosan hiányoznak a gyerekek, mondhatni váltják egymást.

– Nagyon sok gyerekünk van, 600 feletti a létszámunk, napi 20 százalék körül van a hiányzás. Úgy tűnik, hogy átmegy a járvány az egész intézményen, csak szerencsére nem egyszerre és tömegével – fogalmazott, és hozzátette, olyan nem volt, hogy az osztály fele hiányzott volna.

– A higiéniára nagyon odafigyelünk: a kilincsek, kapcsolók, asztallapok, mosdó fertőtlenítésére – mondta Mikitáné Újjobbágy Erzsébet. – De persze nem feltétlenül itt terjed a vírus, hiszen utazás közben és otthonról is be lehet hozni az iskolába.

Az igazgató asszony reményei szerint a helyzet nem fog a következő hetekben rosszabbra fordulni.

ÉM-JLI


Néhány adat

Megyénkben, a virológiai mintavételben részt vevő orvosok a 4. hétig 31 légúti mintát küldtek az OEK légúti vírus osztályára. A mintákból PCR-vizsgálattal 1 minta Influenza A vírus, 9 minta Influenza A (H3N2) vírus, 2 minta Influenza A (H1N1) és 2 minta RSV-pozitívnak bizonyult. A hagyományosan beküldött 6 darab mintából 1 minta Influenza A (H1N1) és 1 minta RSV-pozitívnak bizonyult.


Magas láz, végtagfájdalom: tombol az influenzajárvány Miskolcon

A legtöbb influenzás beteget Miskolcon és a Miskolci járásban kezelnek.