Tom Lantos lányának levele az Obamát támogató amerikai magyarokhoz

A közelmúlban rákban elhunyt Tom Lantos lánya, Annette Lantos Tillemann-Dick levelet intézett a Barack Obama elnökjelöltet támogató amerikai magyarok szervezetéhez. Ebben emlékeztetett arra, hogy Joe Biden Tom Lantos barátja volt, aki Magyarországon, a Balatonnál volt nászúton Tom Lantos ösztönzésére, és jól ismeri Magyarországot. Ha Obama lesz az Egyesült Állanok új elnöke, újra befolyásos magyar lehet az amerikai politikában, mert Tom Lantos unokája az Obama-Biden párosnak dolgozik.

Az elnökválasztási küzdelemben Barack Obama támogatására alakult amerikai magyar szervezet, a Hungarian Americans for Obama National Leadership Committee tette közzé Tom Lantos lányának hozzájuk és az amerikai magyarokhoz írott támogató levelét.

Annette Lantos Tillemann-Dick ebben kifejti, hogy édesapja, a Képviselőház külügyi bizottságának néhai elnöke, “a büszke magyar-amerikai, évtizedekig barátja volt Biden szenátornak. Tom Lantos vitte el a szenátort és ifjú feleségét, Jillt, Magyarországra, ahol a mézesheteiket töltötték. “Mi is elkísértük őket édesanyámmal. Ennek több mint harminc éve már… Fantasztikusnak hangzik, de megtörtént!” – írja Tom Lantos lánya hozzátéve, “Biden szenátorral Magyarországnak egy igazi rajongója ismertette meg az országot.”

A magyarországi nászútra maga Biden szenátor is utalást tett Tom Lantos búcsúztatásán a Capitolban. Barack Obama alelnökjelöltje akkor úgy számolt be a történtekről, hogy barátja, Tom Lantos beszélte rá, hogy a mézesheteit Magyarországon, a Balatonnál töltse. Biden szenátor megható szavakkal emlékezett meg a Magyarországon töltött napokról. Csodálattal adózott annak, hogy Tom Lantos mennyire szerette Magyarországot, annak ellenére, hogy ott a családját a holokauszt idején annyi fájdalom érte.

Annette Lantos Tillemann-Dick amerkai magyaroknak írott levelében kiemelte, hogy “a fiam, Tomika, sokkal jobban beszél magyarul, mint én, és már három éve dolgozik Obama és Biden szenátoroknak. Ő nagyon szereti Magyarországot és mélyen elkötelezett támogatója e két kiváló vezetőnek.” Tom Lantos lánya kiemelte, hogy Colin Powell tábornok is az Obama-Biden párost támogatja. Majd úgy folytatta: “Édesapám nagy tisztelője volt Kossuth Lajosnak és más látnok magyaroknak. Szerette a briliáns, szabadság szerető vezetőket, akik fölemelték a férfiak és nők szemét azokra az ideálokra, melyek egyesítenek minket, mint Isten gyermekeit, akik szeretik nemzetüket, de mentesek a szűklátókörűségtől és az elfogult lokálpatriotizmustól.”

Tom Lantos lánya szerint édesapja lelkes tisztelője volt Hillary Clintonnak is, és “büszke lett volna az Obama-Biden kettőst támogató beszédére, amit az utolsó vita után mondott el”. Majd azzal zárta levelét, hogy “tegyünk valami nagyszerűt mi, Kossuth Lajos, George Washington és Abraham Lincoln szellemi utódai! Szavazzunk erre a bölcs és kiegyensúlyozott jelöltpárra! Áldja meg őket Isten, ihlesse őket s erősítse meg őket elkötelezettségükben, hogy országunkat és a világot az Ő akaratával egyhangban vezethessék.”