Tom Hanks “bőrébe bújt” az ügyvéd

Nagy Rajmund
Nagy Rajmund
Budapest – A hajdani miskolci egyetemista az amerikai filmsztár dublőre volt.

Tom Hanks kétszeres Oscar-díjas amerikai színész Magyarországon forgat: az Inferno című misztikus thriller jeleneteinek többségét hazai környezetben rögzítik, így például a Keleti pályaudvarnál, a Bosnyák téren.

Miért kell dublőr?

A magyar mozilátogatók a híres színészt elsősorban a Forrest Gump, A Da Vinci-kód főszereplőjével azonosítják. Talán éppen ebből kiindulva sokan még a vájt fülűek közül sem értették a hírt: miért kell bizonyos jelenetekben dublőr a rendezőnek? Tom Hanks ugyanis szemükben, emlékezetükben nem a rettenthetetlen akcióhősök ikonjaként él. Márpedig néhány hazai és külföldön forgatott jelenetben Tom Hanks helyett Nagy Rajmund budapesti jogász szerepelt. Így többek között Isztambulban az ezerötszáz év történelmét viselő Aja Szofia székesegyházban is.

– Hogyan került filmes körökbe jogászként? (A Nagy Rajmund Ügyvédi Iroda vezetője a Miskolci Egyetemen szerezte diplomáját.)

– Ágoston fiammal jártam válogatásokra, akit kilenc­évesen egy II. világháborús spanyol film forgatására hívtak be Etyekre. Amikor az amerikai thriller szóba került, behívtak az első, majd a szűkített válogatásra. Az utolsó körben kilencen maradtunk, akkor esett rám a választás. Hadd szögezzem le, a magyarországi és az isztambuli felvételek is mentesek az erőszaktól, az ilyesmi a mentalitásomtól is teljesen idegen.

Autogramot kértek

Ezalatt Tom Hanks mesterkurzust tartott a Thália Színházban, ahol beszélt arról is, hogy kezdő színészként még képtelen volt bármilyen felkérésre nemet mondani, de később már válogatott, és arra törekedett: minden szereppel kapcsolatban legyen egy olyan gondolata, amit csak ő tehet hozzá.

– Jólesett, hogy az ismert világhírű színész helyett állhattam a kamerák előtt, Isztambulban rajongók, elsősorban hölgyek sokasága kért auto­gramot, s lehet csalódásukra a nevemet kanyarítottam a felém nyújtott papírra. Hiszen ezt a szép élményekkel teli feladatot csupán kirándulásnak tekintem. Itthon is sokan kérdeztek a forgatásról, a helyszínekről. Amit a filmről tudni lehet, az amerikai premierje 2016. október 14-én lesz, és a hazai vetítés, a magyar mozikba is akkortájt várható.

ÉM-NJ