Helyi közélet

2013.07.13. 14:44

Kidőlt fák, megtépázott tetők Tokajban

Tokaj - Fél óra alatt negyedmilliárdos kárt okozott Tokajnak a csütörtök délutáni vihar.

Tokaj - Fél óra alatt negyedmilliárdos kárt okozott Tokajnak a csütörtök délutáni vihar.Elkészült a csütörtök esti kárösszesítés: Tokajban 250 millió forint kárt okozott az ítéletidő csütörtökön délután, s ebből csak a két éve átadott Dombi Sámuel Szakrendelő 150 millióval veszi ki a részét.

Pénteken délelőtt városszerte emberek dolgoztak a Tisza-parti városban, hogy az előző délutáni vihar nyomait eltüntessék.

- Fél négykor csapott le a városra a tornádó - mondta Májer János, Tokaj polgármestere, amikor a károk összegzésére kértük. - Négy óráig dühöngött, de ez alatt a félóra alatt több mint 50 milliméter eső esett le. A problémát leginkább az okozta, mindez 80-90 kilométer per órás széllel párosult.

Két éves épület

A legnagyobb kárt az egészségügyi központ szenvedte el, a szél lekapta a tetejét, és messze repítette. - Pontosan azon a részen bontotta meg a tetőt, ahol a gépészeti berendezések is találhatóak, és az épület mindenhol beázott - tette hozzá Májer János.

A helyszínen Sallai Zsuzsanna intézményvezető mutatta meg munkatársainknak az épületet ért károkat. A szakrendelő teteje jó darabon hiányzott, az épület mellett a földön kicsavarodott végtagokként hevertek a tetőről letépett szolárpanelek, a többi panelt szakemberek vizsgálják majd át, alkalmasak-e még áramfejlesztésre. A tető híján bezúduló eső mindent eláztatott, tönkretette az álmennyezeteket, a gipszkarton borítást.

- A hőszigetelő anyagot már mi dobáltuk le, mert teljesen megszívta magukat vízzel - mutatott egy ásványgyapotból rakott citromsárga hegyre Sallai Zsuzsanna.

- Egész nap takarítottunk, hogy a vihar nyomait eltüntessük. Szerencsére ki tudtuk szakaszolni az épület energiaellátását, és átszerveztük a munkánkat, így hétfőtől már újra tudunk betegeket fogadni a szakrendelő egyik felében - tette hozzá az intézményvezető.

Viharkárok városszerte

A város más pontjain is látszottak még a vihar pusztításának nyomai. A szél vezetékeket tépett le, fákat csavart ki tövestől, döntött vezetékre.

A bodrogkeresztúri úton egy fenyő dőlt a magasfeszültségű kábelre, így egy ideig az elektromos ellátás és a mobilszolgáltatás is szünetelt. A település egyik felén este hétre, másikban reggelre tért vissza az áram, de még ottjártunkkor is javában dolgoztak a villanyszerelők az oszlopokon. A belvárosban, a főtéren is okozott kárt a vihar, egy gesztenyefa ága döntött ki egy kandelábert.

ÉM-SZP


Családi házra dőlt a faág

- Már korábban is szóltak a szomszédok, hogy ki kell vágni a ház előtt álló gesztenyefákat, mert balesetveszélyes, de akkor a környezetvédők nem engedték - mesélte Máté László, akinek önkormányzati bérlakása sérült meg, amikor a fáról derékvastagságú ágak szakadtak le. Az egyik ág eltolta a gázkéményt, s azon keresztül víz árasztotta el a gázkazánt.

-Kijöttem, hogy beállok az autóval, amikor az ág leszakadt, tíz centin múlt, hogy a kocsit nem törte össze - tette hozzá a férfi, aki amint meglátta, hogy folyik a víz a kazánból, azonnal áramtalanította a berendezést. Ottjártunkkor éppen a szerelőt várta.

Címkék#vihar#tokaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában