Tolvaj a 12-es buszon

Nyíregyháza – Egy idős asszony válltáskájából lopták el pénztárcáját 27-én délelőtt a Nyíregyházán közlekedő 12-es buszon.

Az ilyen jellegű bűncselekmények felderítése nehéz, gyakran csak tettenérés esetén lehetséges. Ha mégis sikerül megállapítani az elkövető kilétét, az eltulajdonított értékek csak a legritkább esetben szerezhetők vissza.

A leghatékonyabb megoldás a megelőzés; ha ismerjük a tolvajok módszereit, könnyű elkerülni a lopást. A rendőrség szakembereinek tapasztalatai szerint az itt tevékenykedő zsebesek módszerei nem túl kifinomultak.

Többnyire a tömeget használják ki az állomások környékén, tömegközlekedési eszközökön, sokszor le- és felszálláskor. A lopás végrehajtásához közvetlenül a sértett mellé, vagy mögé állnak. Legjellemzőbb „vadászterületük” a hátizsák, és a vállra akasztott női táska, de ennél is könnyebben boldogulnak a kosár tetejére vagy külső kabátzsebbe tett értékekkel.

A leggyakoribb zsákmány a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amiben gyakran a sértett nehezen pótolható iratai is benne vannak.
A rendőrség azt tanácsolja, hogy értékeiket testközelben, lehetőleg zárható belső zsebben tartsák. Amikor sok ember között mozognak, táskájukat szorítsák karjuk alá! Pénzüket ne vegyék elő látványosan, a bankkártyához tartozó PIN kódot pedig semmiképpen se hordják maguknál felírva!

– Pusztai Sándor -