Friss hírek

2007.12.11. 14:37

Lomnici és Bánáti az igazságszolgáltatási tájékoztatás korszerűsítését szorgalmazza

<p>Új törvényben kellene rögzíteni igazságügyi tájékoztatás elveit és gyakorlati szabályait - hangoztatta keddi közös sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.</p>

A közelmúltban több eset is felhívta a figyelmet az igazságügyi tájékoztatás anomáliáira. A Fővárosi Ítélőtábla egyik bírónője egy 20 évvel ezelőtti igazságügyi miniszteri rendeletre hivatkozva távolíttatta el az operatőröket és a fotóriportereket Orbán Viktor perének tárgyalásáról. Lomnici Zoltán ezzel kapcsolatban ismét hangoztatta: a lehető legteljesebb nyilvánosság híve.

A sajtó sokszor csak az ügyvédek informácóira támaszkodhat, mert őket nem köti annyi szabály, mint a bírákat és az ügyészeket. De Bánáti János szerint az viszont már megengedhetetlen, hogy egy ügyvéd a kollégája konkrét ügyéről mondjon nyilvánosan véleményt.

A főbíró és az ügyvédi kamara elnöke egyetértenek abban, hogy az etikai előírások felülvizsgálatán, átvizsgálásán túl szorgalmazni kell egy önálló, korszerű törvény megalkotását az igazságszolgáltatási tájékoztatásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!