Nagyvilág

2008.10.26. 19:46

A világ nyolc új csodája!

<p>Nyolc új természeti csodát vettek fel a Világörökség listájára. Nézze meg képes összeállításunkat!</p>

Föld még sok szépséget tartogat a számunkra, nap mint nap fedez fel az ember új csodákat. Az UNESCO Világörökség listájára nemrég nyolc új természeti látnivaló került fel. Ami egyszerre jó és rossz is, hiszen ezeket a mesés tájakat így többen is megismerhetik, ugyanakkor az érintetlenségüknek egyszer s mindenkorra vége

A királylepkék rezervátuma, Mexikó

A Monarch lepkék (azaz a királylepkék) egyik rejtélyes tulajdonsága, hogy minden évben több ezer kilométert repülnek az Egyesült Államok északi részeiről Közép-Mexikó melegebb vidékeire, ráadásul úgy, hogy egy lepke életében csak egyszer teszi meg ezt az utat, mégis olykor hajszálpontosan visszatalálnak a tavalyi helyükre. A hely mindössze egy órányi autóútra van Mexikóvárostól. A lepkék szinte szőnyegszerűen lepik el a fákat, és piroslik tőlük a levegő, amikor felrebbennek.

Sanqingshan Nemzeti Park

Egyes utazási irodák különleges utakat szerveznek Kínába, amelyek magukban foglalják az ország keleti részén, a Jiangxi tartományban lévő Sanqinshan Nemzeti Park megtekintését is. Az UNESCO listájára legfőképp a sűrűn előforduló, hihetetlen alakú gránittömbök és hegycsúcsok miatt került fel, mintegy 137 különös alakzatot láthatunk, amik sokszor emberi és állati formákra emlékeztetnek.

Új-Kaledónia lagúnái

A francia fennhatóság alatt lévő szigetcsoport 1200 kilométerre fekszik Ausztrália keleti partjaitól. Különlegessége, hogy itt található a világ

harmadik legnagyobb korallzátonya. A zátony több veszélyeztetett hal- és teknősfajnak ad otthont. Itt érdemes az ötcsillagos Le Meridien Ile des Pins nevű szállodában megszállni, amelynek hatalmas nyitott pavilonja, billiárdszalonja és úszómedencéje is páratlan kilátást nyit az egzotikus szépségű lagúnákra.

Joggins sziklafalai, Kanada

Több mint 300 millió éves sziklavonulat húzódik Új-Skócia partjai mentén 15 kilométer hosszú partszakaszon, ahol több, mint 150, különböző korból származó ősmaradványt fedeztek már fel.

Tektonikus "aréna", Svájc

A csipkézett formákkal tarkított hegyvonulat jó ide ámulatba ejti a hegymászókat és a geológusokat, ami nem is csoda, hiszen viszonylag szűk területen hét 3000 méternél magasabb csúcs tör az égbe. A fantasztikus látvány legjobban Braunwaldból látható, amely a világ egyik legvadregényesebb hegységrendszere a Glarus Overthrust előterében fekszik.

Surtsey szigete

Az Izland partjainál lévő kis sziget ötven évvel ezelőtt még nem is létezett,1963 és 1967 között jött létre egy vulkánkitörés következtében. A szigetet hamarosan benépesítették a különféle állat-és növényfajok, jelenleg 89 madárfaj él a szigeten. A sziget egyelőre el van zárva az utazóközönség elől, de a közeli Westman szigetek legnagyobbikáról, az ember által is lakott Heimaey-ről jól látható. Heimaey egy részét egy 1973-as vulkánkitörés elpusztította, azóta a szigetet Észak Pompei-ának is nevezik.

Socotra szigetvilág, Jemen

A Galápagos szigetekhez hasonlóan sajátos, egzotikus élővilággal bír, az itteni hüllő- és kígyófajok 80 százaléka sehol máshol nem fordul elő, ezért aztán az „indiai Óceán Galapagosá”-nak is nevezik. Mivel a szigeteken az infrastruktúra kiépítése még nagyon az elején jár, ezért azok keressék fel a Horn-foktól 250 kilométerre levő földi paradicsomot, akik szeretnek a szabad ég alatt, nomád körülmények közt nyaralni.

Sariarka sztyeppe, észak-kazahsztáni tóvidék, Kazahsztán

A Közép-Ázsiából Európába és Afrikába vándorló vízi madarak kedvelt pihenőhelye a 450 ezer hektáros természetvédelmi terület, ahová csak a helyi utazásszervező engedélyével lehet eljutni. A gyönyörű színekben pompázó sztyeppe a végtelen száraz füves pusztán átkelő állatok egyetlen menedéke, mivel a tóvidék a térség egyetlen jelentős vízfelszíne, ezért fokozottan védett terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!