Étolajat a drága benzinhez?

Debreceni taxisok, autószerelők és közlekedési szakemberek szerint is kacsa lehet az a hír, amit az egyik országos napilap dobott fel arról, hogy egyesek literszámra öntenek étolajat gépkocsijuk tankjába, így spórolva a drága benzinnel.

Noha több országban alkalmaznak bioüzemanyagot, köztük sütőolajat adalékként, az eljárásnak megvan az a hátránya, hogy nagy töménységben büdös az elégett étolaj. Ausztriában ezt a problémát egy erre kifejlesztett oxidációs katalizátorral oldották meg.

A hazai szakemberek is arra figyelmeztetnek, hogy a korszerű, érzékeny gépjárművek motorját könnyen tönkreteheti a megfelelő szűrőberendezés nélküli étolaj. Szabó Tamás, a Hajdú-Bihar Megyei Közlekedési Felügyelet osztályvezetője úgy véli, hogy a benzinhez eleve nem keverhető étolaj, mivel nincs oktánszáma.

A gázolajba ugyan beleönthető a sütőolaj, de – tette hozzá – nem valószínű, hogy valaki néhány ezer, vagy tízezer forint megtakarítás fejében kockáztatná, hogy tönkremegy a többmilliós autójában a motor. A Napló munkatársa több debreceni üzletben is érdeklődött, de a kereskedők nem tapasztalták azt, hogy hirtelen elfogyott volna a polcokról a kannás kiszerelésű étolaj.

P.A.