Sport

2012.05.09. 18:11

Az első ötbe akar kerülni Barcelonában Kiss Pál Tamás

A miskolci Kiss Pál Tamás számára elkezdődik a szezon a GP3 szériában.

A miskolci Kiss Pál Tamás számára elkezdődik a szezon a GP3 szériában.

A csütörtöki nap – részben – az utazásé Kiss Pál Tamás számára, akinek a Miskolc és Barcelona közötti távolságot kell leküzdenie ahhoz, hogy megérkezzen oda, ahol az idei szezon első nagy kihívása vár rá. A fiatal autóversenyző a Forma-1 előszobájának számító GP3-as autóverseny sorozatban, szombaton délután és vasárnap délelőtt már élesben száguld.

– Miután megérkeztem, lesz még jó néhány adminisztrációs tennivalóm, pénteken reggel pedig következik a szabadedzés, amiből az idén már csak egy van a versenyek előtt, úgyhogy felértékelődött a szerepe – válaszolta megkeresésünkre még az elutazás előtt Kiss Pál Tamás, aki arra a kérdésünkre, hogy miért csökkentették a szabadedzések számát, így válaszolt: – Az okát nem tudom, tavaly kettő volt, előtte pedig csak egy, lehet, hogy ez egy amolyan visszarendeződés.

A miskolci pilóta menedzselését ebben az évben már nem Stefano Favaro, illetve cége látja el, és emiatt egy picit másképp alakult a szezonra való felkészülés.

– Kétségtelen, hogy ebben az évben sokkal több háttérmunkát kellett elvégeznem, a felszerelés beszerzésétől kezdve az öltözékem fellogózásán át mindenből kivettem a részem. De nem mindent egyedül csináltam, volt segítségem is ebben a munkában, ami nagyon jól jött, mert az egyetemi tanulmányaimat nem szerettem volna a háttérbe szorítani – mondta a tavalyi év összetett eredménysorában a GP3 16. helyét megszerző versenyző.

Most pedig, hogy elviekben minden rajtra kész, és már ,,csak” versenyezni kell, adja magát a kérdés: milyen eredményt szeretne elérni Kiss Pál Tamás?

– A tesztversenyek pont arra szolgának, amit az elnevezésük is mutat – válaszolta az Atech csapat pilótája. – A verseny előtti szabadedzés már csak a finomításokra szolgál, az időmérő viszont már megközelítően jó képet ad. Ha itt a versenyzőknek sikerül tiszta pályát menniük, az megmutathatja, hogy mire lesznek képesek pár órával később élesben. Ehhez mérten a futamon általában pluszban vagy mínuszban legfeljebb három helyezés szokott lenni az eltérés. Vagyis nekem az időmérőn nagyon jól kell mennem, mert az első öt között szeretnék végezni.


A pályáról

Szinte pontosan egy éve, 2011. május 22-én eddigi legjobb eredményét érte el a GP3 sorozatban Kiss Pál Tamás, aki Barcelonában, a tavalyi szezon 2. futamában az első helyet szerezte meg.

– Azok a pályák tartoznak a versenyzők kedvencei közé, ahol jó eredményt, eredményeket érnek el. Nekem tavaly sikerült itt jól mennem, így szép emlékeim vannak erről a pályáról, jó lenne, ha most is hasonlóakban lenne részem – jegyezte meg a miskolci sportember.


Versenyprogram

  • Péntek, 8.30: szabadedzés
  • Szombat, 9.45: időmérő edzés
  • Szombat, 17.20: 1. futam (TV: Eurosport, vasárnap 9.00 felvételről)
  • Vasárnap, 9.25: 2. futam (TV: Eurosport, vasárnap 9.30 élő)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!