Tőkés kitüntetése – EMNT elnökség: a szólásszabadság elleni támadás az érdemrend visszavonása

Csíkszereda/Bukarest – A szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás elleni közvetlen támadásnak, az 1989-ben utcára vonult tüntetők arculcsapásának tartja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége azt, hogy Klaus Iohannis román államfő visszavonta a szervezet elnökétől, Tőkés László európai parlamenti képviselőtől a Románia Csillaga érdemrendet.

A pénteken kiadott, Sándor Krisztina ügyvezető elnök által aláírt elnökségi állásfoglalás szerint Románia vezetői ismét bebizonyították: csak akkor védik a szólásszabadságot, ha az időszerű államérdek úgy kívánja, egyébként “igyekeznek megfélemlíteni, elhallgattatni, elbizonytalanítani, lejáratni vagy bíróságon meghurcolni azokat, akik szót emelnek egy nemzeti közösség alapvető jogaiért”. Úgy értékelik: Iohannis döntése “sajnálatos módon illeszkedik abba a magyarellenes akciósorozatba, amelynek immár több hónapja tanúi és elszenvedői vagyunk”.

Felidézték: Tőkés László “igen későn”, a forradalom huszadik évfordulóján, annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként kapta a kitüntetést, amely “a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”.

Az EMNT elnöksége szerint a sors fintora az, hogy miután Traian Basescu korábbi államfő erre az indoklásra hivatkozva nem kívánta visszavonni az érdemrendet, néhány évvel később az a Klaus Iohannis hozott ilyen illúzióromboló döntést, akinek a megválasztását az erdélyi magyarok nagy többsége is támogatta.

Az EMNT elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja az államfő gesztusát, és tiltakozik az érdemrend visszavonása ellen, amely álláspontjuk szerint azt jelzi, hogy Romániában ma is “épp oly törékeny a demokrácia és annak minden vívmánya”, mint volt 26 évvel ezelőtt.

“Tőkés László érdemei, történelmi szerepe Románia csillaga nélkül is megmaradnak. Sem 2009 előtt, sem 2016 után nem eszerint osztogatják az érdemeket. A magyar közösség soraiban biztosan nem” – zárul az EMNT elnökségének állásfoglalása.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

– MTI –