Tőkés az egységes magyar összefogás hiányára panaszkodott Sólyomnak

Az egységes romániai magyar érdekképviselet hiányát panaszolta fel Tőkés László erdélyi EP-képviselő Sólyom Lászlónak. A köztársasági elnök erdélyi magánlátogatásának második napján a csíksomlyói Kegytemplomot kereste fel, ezt követően találkozott a független EP-képviselővel. A rövid megbeszélést követően Sólyom látogatása következő állomására sietett.

A találkozóról Tőkés azt nyilatkozta: a beszélgetés alatt több problémát is felvetett, ilyen az egységes politikai képviselet hiánya. “Csalódásomat fejeztem ki az elnök úrnak azzal kapcsolatosan, hogy a választások előtt nem sikerült egyesíteni a magyar szervezeteket és összehangolt lépésre ösztönözni a magyar közösséget. Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt elkövette hibák miatt ez az egység nem jött létre. Biztos vagyok afelől, hogy az összehangolt lépések nélkül nem tudjuk elérni legfőbb célunk: a romániai magyarság kulturális és területi autonómiáját” – magyarázta az EP képviselő.

Ezt megelőzően Sólyom László Hargita és Kovászna megyék tanácselnökeivel valamint több székelyföldi város polgármesterével találkozott. Borboly Csaba Hargita megyei elnök tájékoztatása szerint a beszélgetés többnyire az autonómia kérdésekről és a fejlesztési régiókról folyt.

Sólyom László szombat reggel a Székely Nemzeti Tanács vezetésével is találkozik, a székelyföldi területi autonómiája kivívásának érdekében létrejött testület egyébként szombaton ünnepli fennállásának öt éves évfordulóját. A köztársasági elnök magánlátogatása hétfőn ér véget.