Tokaji és szekszárdi borászok taroltak a XIV. Országos Syngenta Borversenyen

Siófok,2015. március 11., szerda (MTI) – A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius Borház és a Fitomark Tokaji Borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy bora a legjobbaknak járó Quadris-díjakat – derült ki a díjkiosztó ünnepségen Siófokon szerdán.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei borversenyre 226 fehérbort, 106 vörösbort, 64 rozét és három pezsgőt neveztek az ország szinte valamennyi borvidékről a pincészetek. Örömtelinek nevezte, hogy szép számmal neveztek 2014-es évjáratú borokat, pedig az elmúlt esztendő időjárása kedvezőtlen volt a hazai szőlőtermesztés számára. A rendkívül enyhe tavalyi tél, a csapadékos nyár és ősz, valamint a korán megjelenő súlyos fertőzések komoly feladat elé állították még a tapasztalt szőlőtermesztőket is. Azok jártak jól, és tudták megvédeni a szőlőiket, akik az előrejelzésen alapuló, okszerűen végzett növényvédelemmel védekeztek a kártevők és betegségek ellen – tette hozzá.

Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke magas színvonalúnak nevezte a versenyt. Méltatta, hogy a nehézségek ellenére többen kihozták a legjobbat szőlőjükből a 2014-es borok esetében is, ketten közülük nagyarany minősítést is elértek. Beszámolója szerint a vörös borok között a 2012-es és 2013-as kiváló évjáratú borok tették magasra a mércét.

A Quadris-díjat idén a Patrícius Borház Kft. 2012-es Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka bora, a Fitomark 6 Puttonyos 2004-es Tokaji Aszúja, és a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbora kapta. A zsűri emellett hét nagyarany, 85 aranyérem, 193 ezüstérem és 92 bronzérem minősítést osztott ki, 19-en pedig oklevelet kaptak.

A borversenyen elhangzottak szerint Magyarországon 2014-ben 348 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a termelők csaknem 60 ezer hektáros termőterületről, ami 42 ezer tonnával kevesebb, mint az előző évben. A termésátlag megközelítette az 5 tonnát hektáronként, ami 2 tonnával kevesebb, a kiemelkedőnek számító 2013-as évhez képest.

A rendezvényen bemutatkozott a tavalyi év borásza, Dúzsi Tamás, aki az MTI-nek elmondta, a tavalyi év nehéznek bizonyult a sok eső és kényszerszüretek miatt.

Az ideiről annyi tudható, hogy nem volt fagykár az enyhe tél miatt, viszont a betegségek is átteleltek, amikkel fel lehet majd venni a versenyt megfelelő védekezéssel. “Nem tartok semmitől, csak attól, hogy az unió megköti az amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, ami tönkretenné a magyar mezőgazdaságot” – fogalmazott az 50 évnyi szakmai múlttal rendelkező szekszárdi borász.

Dúzsi Tamás rosé és vörös boraival már 70 érmet hozott haza nyugati nemzetközi borversenyekről. Beszámolója szerint egy hete a világ egyik legrangosabbnak számító párizsi borversenyt (Vinalies Internationales 2015 ) nyerte meg vörösbor kategóriában, maga mögé utasítva francia borokat is. “Egyre nagyobb a magyar borok elismertsége a nemzetközi versenyeken, a párizsi megmérettetésen is igen jól szerepeltek a magyarok, akik 9 arany és 11 ezüst éremmel tértek haza” – mondta.

– MTI –