Tokaji borút Oroszországba?

Tokaji borút Oroszországba?
Tokaj – Több évszázad után ismét felállíthatják a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottságot.

„A márkás, jó évjáratú tokaji borok ajándékozása régen is, ma is a legmagasabb szintű megbecsülés, tisztelet és hódolat kifejezését szimbolizálta” – írja Pap Miklós, a Tokaj Múzeum alapítója, a „Tokaji” című könyvében. Munkájában külön fejezetet szentelt a tokaji diplomáciai szerepének:

„Az ilyen ajándék nagyobb érték volt aranynál, gyémántnál, rendjelnél. Csak kivételes egyének és kivételes alkalmakkor részesülhettek ilyen ajándékban”.

Az első külképviselet

– II. Rákóczi Ferenc mint Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlőbirtokosa igen gyakran élt ezzel a diplomáciai eszközzel – mondja Posta György, Tokaj polgármestere. – A szabadságharc alatt küldte is folyamatosan ajándékba a tokaji bort a cári udvarnak. A szabadságharc bukásával megszűntek a magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatok is.

A készletek pótlása céljából Nagy Péter cár 1714-ben útnak indította az első orosz borvásárló küldöttséget Tokajba. A későbbiekben a cári udvarban megalapított Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság 1733-tól 1798-ig – 65 éven át – működött városunkban. Ennek állítottunk emléktáblát három évvel ezelőtt, és az eseményt elneveztük a magyar–orosz barátság napjának.

2015-ben ez a rendezvény háromnapos eseménysorozattá duzzadt, ahol egyebek mellett magyar részről jelen volt Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője, Demeter Ervin kormánymegbízott, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Az orosz felet többek között Valerij Vlagyimirovics Ljahov követtanácsos, Viktor Goncsarov, a Nagy Doni Sereg atamánja, Maxim Vadimovics Vorobjev katonai és légi ügyi attasé és Leonid Grigorevics Surigin, az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi Főképviselője képviselte.

– A találkozón egyebek mellett felvetettük, újra lehetne indítani a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottságot és az orosz vendégek egyöntetűen támogatták a javaslatot, így elkezdhetjük a munkát, hogy a tokaji bornak ismét stabil orosz piacot teremtsünk – mondta Posta György.

ÉM-BG
hirdetés


hirdet�s