Tokaji Bornapok – Nyár eleji fesztiválból rangos nemzetközi esemény

Élvezték az életet – mindent megadott ehhez Tokaj és a tokaji
Élvezték az életet – mindent megadott ehhez Tokaj és a tokaji - © Fotó: EJ
Tokaj – A bor és a programok kapták a főszerepet a hétvégén Tokajban.

A péntek délutántól vasárnap késő estig tartó Tokaji Bornapok egy korábbi rendezvény megújított változata.

Nem látott még ilyet. De tetszik!

Hagyományosan a Tokaj-hegyaljai polgármesterek borának átadójával kezdődött el a Bornapok a hétvégén Tokajban.

A mintegy tizenöt éves kezdeményezés az összefogást jelképezi, Hegyalja településeinek vezetői a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójától vették át az egy üveg száraz és egy üveg édes bort. A római katolikus templom lépcsőjén megtartott átadáson Posta György polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja környékén fontos üzenete van a hegyaljai együttműködésnek is, s mivel a történelmi borvidék vezetői ritkán találkoznak így közösen, ezért is fontos, hogy ez a szokás megmaradjon.

a-polgarmesterek-bora-atadasan-eloterben-1

A polgármesterek bora átadásán, előtérben Posta György

A borokat Szappanos Péter, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója adta át a települések képviselőinek. A kereskedelmi forgalomba nem kerülő bor alapanyagát minden év októberében a Tokaji Szüreti Napokon adják össze a polgármesterek. Ezt a kezdeményezést a Tokajban vendégeskedő Voisin Éva is elismerésre méltónak nevezte, San Francisco tiszteletbeli magyar konzulja azt mondta, nem látott még hasonló kezdeményezést és tanulandó példának nevezte a tokajit.

Bor minden mennyiségben

Tokaj főterén 14 borászat várta a vendégeket. A kóstolópavilonokban a Tokaj Reneszánsz Egyesület tagjai kínálták boraikat, a Dózsa György utcán pedig gasztrosétányt alakítottak ki a szervezők.

Fontos üzenete van annak, hogy a borvidék kiemelkedő borkészítői álltak a Tokaji Bornapok mellé, a terv ugyanis az: a korábban borfesztivál néven zajló nyár eleji programsorozatot nemzetközileg is elismert, rangos rendezvénnyé emeljék.

A Kossuth tér mellett a Szerelmi Pincesoron, a Világörökségi Bormúzeumban, a Tokaji Múzeumban, illetve Tokaj több pincészetében is kiállításokkal, programokkal, koncertekkel és természetesen kóstolókkal készültek erre a hétvégére.

Beatgalaxis, Megasztár

A szórakoztató programok sem hiányoztak a Bornapokról, pénteken Száraz Tamás „beatgalaxisával” vette kezdetét a koncertek sora, majd a Megasztárban ismertté vált Scwartz Dávid lépett fel zenekarával. Szombaton délután egy nyíregyházi zenekar, a Folkfusion adta meg az alaphangulatot, majd Magyarország legismertebb slammerei faragtak rímeket a fesztiválszínpadon.

palya-bea

Palya Bea

Az Első Nagy Tokaji BorSLAMle témája Magyarország-gasztronómia- Tokaj-borok és borászok témakörben zajlott, a Slam Poetry verseny résztvevőinek rímekbe kellett faragniuk az előre kiadott témákat és azt a színpadon előadni. A verseket ének követte, a világzenei műfajban egyik legismertebb magyar előadó, Palya Bea koncertjére várták a közönséget. A Carnegie Hall-t, a Covent Gardent megjárt előadóművész eddig nem lépett fel Tokajban, a színpadról is elismerését fejezte ki a közönségnek.

Kavalkád

A Bornapok zárónapján sem hagyták csöndben hazamenni a szervezők a vendégeket. Balássy Betty és Varga Feri fellépése után Geszti Péter legújabb formációja és utcabál zárta a három napos programkavalkádot.

A rendezvényhez több kapcsolódó programot szerveztek, a vállalkozó kedvűek a melegben történelmi dűlőtúrán vehettek részt, s volt filmvetítés, gyermekprogram és exkluzív borestet tartott Demeter Zoltán borász is. Tokaj Egyesült Államok-beli testvérvárosának, Sonomának a képviselői is megkóstoltatták a Napa-völgyi borokat.

ÉM-EJ


Ez eléggé meredek volt!

Egy másik sikeres rendezvényt is tartottak a hétvégén Tokajban.

A tavalyi borfesztiválkor indult Hegyre Fel! futóversenyen több mint 130-an vállalkoztak arra, hogy az ország egyik legszebb szőlőbirtokán extrém körülmények között is kipróbálják magukat.

A megmérettetés különlegessége, hogy a futóknak mindössze 1400 métert kell megtenniük, de a szintkülönbség közel 200 méter.

A Fekete Gyula tokaji testnevelő szervezésében megtartott program megduplázta előző évi nevezőszámát.

Az embert próbáló feladatot a leggyorsabban egy férfi futó, Kovács Lajos teljesítette 8 perc 27 másodperces időeredményével.