Tokaji Bornapok: átadták a Polgármesterek Borát

A Polgármesterek Borának átadóján
A Polgármesterek Borának átadóján - © Fotó: Gálik Levente
Tokaj – Átadták a Polgármesterek Borát, megkezdődtek a Tokaji Bor­napok.

Több mint 5000 palack készült az idén a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borából. Tizenhat éves hagyomány már, hogy a borvidék településeinek vezetői a Tokaji Bornapokon veszik át az állami pincészet által készített bort.

A legjobb deviza és útlevél bárhová a mai napig a tokaji bor” Koncz Ferenc

A Polgármesterek Bora kereskedelmi forgalomba nem kerül, az kizárólag reprezentációs célokat szolgál. A hegyaljai összefogást jelképezi, az alapanyagként szolgáló szőlőt és aszút minden ősszel a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon adják össze a településvezetők.

Koncz Ferenc, a hegyaljai térség egyik országgyűlési képviselője a Tokaji Bornapok megnyitóján kiemelte, a legjobb deviza és útlevél bárhová mai napig is a tokaji bor. Hozzá­tette, az összefogás üzenete fontos, és bízik abban, hogy az együtt gondolkodás is tovább tud javulni a térségben.

Jó minőség

Hörcsik Richárd a zempléni és abaúji térség országgyűlési képviselője köszöntőjében is az összefogásra utalt, szerinte ez országszerte ritkaság. Azt mondta: egyfelé kell tartani, nemcsak a támogatások miatt, hanem a térség így tud érdemben érvényesülni.

A borátadási ceremónián Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója megtiszteltetésnek nevezte, hogy az állami pincészet készítheti el a Polgármesterek Borát.

A különlegességről pedig azt mondta: jó minőségű bort készített el Áts Károly főborász csapatával, aki azért nem tud személyesen részt venni az átadóünnepélyen, mert a Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Tokaji Aszúja lett az Országház Bora 2018-ban, így az Országházban képviseli a pincészetet.

Fesztiválnyitó program

A Polgármesterek Bora hagyományosan a Tokaji Bornapok nyitórendezvénye. A vasárnap estig tartó programsorozat részeként péntek délután Vincze Árpád Zsolt üvegkiállítása nyílt meg a Paulay Ede Színházban. A tárlatot Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament volt alelnöke, az Európai Számvevőszék magyar tagja nyitotta meg. A háromnapos rendezvényen számos koncerttel is várják a vendégeket, szombat este a Budapest Bár lép fel, vasárnap pedig Korda György és Balázs Klári, valamint a Balázs Fecó és Keresztes Ildikó koncertezik.

– EJ –