Tokajban a Balassi-kard borseregszemle

Tokajban a Balassi-kard borseregszemle
Tokaj – Balassi-kard Furmintot választják ki helyi szakemberek és a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának borkedvelő tagjai.

A férfias furmint versenye – ez a jelmondata a VI. Balassi-kard borseregszemlének. Az évről évre borvidékről borvidékre vándorló borválasztó versenynek ebben az évben Tokaj-Hegyalja ad otthont. A Tokaji borok fesztiváljának szakmai rendezvényén a Balassi-kard Furmintot választják ki helyi szakemberek és a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának borkedvelő tagjai. Május 30-án a Tokaji Borok Házában vakkóstolás után nevezik meg a győztest.
Abból a 12 borból választanak, amelyet előzetesen a Tokaji Hegyközség megfelelőnek talált a vetélkedésben való indulásra.
A győztes boros gazda nyújthatja át alkotását a nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard kitüntetettjeinek: egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. A Balassi-kardot jövőre a XV. alkalommal adják át Bálint napján Budán. A Tokaji borok fesztiválján sorra kerülő Balassi-kard borseregszemle művelődési érdekességgel is szolgál: az eredményhirdetésen a mezőzombori Balassi Asszonykórus énekel. Balassinak Mezőzomborban szőleje volt, erre emlékezve a helyi asszonykórus néhány évvel ezelőtt fölvette a reneszánsz költő nevét. Országos jelentőségű rendezvényen való első bemutatkozásuk a Balassi-kard borseregszemlén Tokajban kerül sorra.
A Balassi-kard borseregszemlék alkalmával eddig Tóth Sándor Balassi-kard Főbora, Dula Bence Balassi-kard Bikavérje, Szende Gábor Balassi-kard Kékoportója Dobosi Dániel Balassi-kard Kéknyelűje és Varga Zoltán Balassi-kard Rizlingje győzött, most a furmintok vetélkednek az irodalmi védjegyért.