Tokaj hírei

2019.03.20. 10:40

Testvérvárosi kapcsolat Déssel 27 év után

Tokaj - A tervezettnél huszonhét évvel később született meg Tokaj és a romániai Dés között a testvérvárosi szerződés. A tokaji delegáció március 15-én – a romániai meg­hívásnak eleget téve – hivatalos látogatást tett Désen: ezen a napon írták alá a megállapodást, így az elődök évtizedes munkájára is pontot tettek.

Tokaj - A tervezettnél huszonhét évvel később született meg Tokaj és a romániai Dés között a testvérvárosi szerződés. A tokaji delegáció március 15-én – a romániai meg­hívásnak eleget téve – hivatalos látogatást tett Désen: ezen a napon írták alá a megállapodást, így az elődök évtizedes munkájára is pontot tettek.

Már a kilencvenes évek elején megtörtént a két város között a kapcsolatfelvétel, szoros barátság alakult ki a dési magyarok és a tokajiak között. Rendszeresen látogatták egymás rendezvényeit, sőt volt rá alkalom, hogy egy-egy család a határon túli barátjuk esküvőjén, ballagásán is részt vett.

Hiába azonban a jó kapcsolat és a szándék, akkoriban még nem könnyítette meg a román hatalom a magyar kapcsolatok ápolását. Az akkori tokaji önkormányzat ugyan kezdeményezte a Déssel való testvérvárosi szerződés kialakítását, a román hatalom azonban megtiltotta, hogy ezt a désiek aláírják. Pedig mindkét fél nyitott volt az együttműködésre, hivatalos barátság mégsem alakulhatott ki.

Gyorsan rendeződött

A közel harmincéves történet alig pár hét alatt rendeződött. A Désről származó, de már Tokajban és a Hegyalján tevékenykedő Bodó-Bán János közreműködésével, illetve az ottani tanács magyar tagjainak segítségével a két város újra partneri viszonyba került. Ezúttal nem kellett éveket várni a kontraktus létrehozására, a tokaji delegáció március 15-én – a romániai meghívásnak eleget téve – hivatalos látogatást tett Désen. Ezen a napon írták alá a testvérvárosi szerződést is, így az elődök évtizedes munkájára is pontot tettek.

– Azt szeretnénk, ha ez a szerződés elősegítené a magyar és a román közösség további jó kapcsolatát. Bízom benne, hogy az így kialakult, már hivatalossá tett kapcsolat mindannyiunk érdekét szolgálni tudja – mondta el a dési polgármester a szerződés aláírását követően. Morar Costan hozzátette, a dési magyarokkal eddig is jó kapcsolatot ápoltak, a városi tanácsban pedig két, az RMDSZ színeiben dolgozó képviselő, Kovrig Annamária és Varga Lóránd segíti munkáját. A polgármester kiemelte, mindig tudtak együtt gondolkozni és cselekedni a város érdekeit szem előtt tartva.

Dés városát mintegy negyven ezren lakják, a magyarok száma tizennégy százalék. Jellemző ez Erdélynek ezen részére, az viszont elmondható, hogy a közösség itt is összetart. Rendszeresen tartanak rendezvényeket is és még működnek a magyar osztályok a román iskolákban, ez azonban a magyarság fogyásával egyre inkább veszélybe kerül. Ráskai Márai, az AMICITIA baráti társaság vezetője, aki az erdélyi oldalról a Dés–Tokaj kapcsolatok ápolásáért felelt elmondta, az első kapcsolatfelvétel idején többször is részt vettek tokajiak dési programokon, és ez fordítva is így volt. Akkor még jórészt levélben kommunikáltak egymással, azonban a technika folyamatos fejlődése lehetőséget ad arra, ahogy ez felgyorsuljon.

– Tokaji diákok üdültek Désen és ez fordítva is így volt. Rendszeresen részt vettünk a Rákóczi tanulmányi és különböző irodalmi versenyeken, a tokajiak pedig többször meglátogatták a dési magyar napokat. A kapcsolat remélem a jövőben még szorosabbá válik, mint akkoriban – emelte ki Ráskai Mária.

Sok közös vonás

Tokaj polgármestere örömét fejezte ki a szerződés aláírását követően. A delegációt vezető Posta György hangsúlyozta, fontos, hogy tartalommal töltsék meg a kapcsolatot, és ahogy látja ezzel nem is lesz probléma.

– Sok a közös vonás a két város között, akár az elhelyezkedést, akár a történelmet tekintve. Én szeretném, ha ez a kapcsolat nemcsak kulturális lenne, hanem közös programokat is meg tudnánk valósítani, ami mindkét fél számára előnyös – mondta el a városvezető.

A delegációban dr. Szabó Rita, a Tokaji Járási Hivatal vezetője is részt vett, aki szintén örömének adott hangot a kapcsolat újrafelvétele miatt.

ÉM-EJ


[related-post post_id="4140651"]

[related-post post_id="4045022"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!