Tokaj hírei

2019.03.07. 16:18

Pezsegni fog Tokaj-Hegyalja: Háromszázezer palack pezsgőt gyárthatnak

Tokaj - Az idei szürettől beindul a pezsgőgyártás is a Tokaji borvidéken.

Tokaj - Az idei szürettől beindul a pezsgőgyártás is a Tokaji borvidéken.

A technológia már megérkezett, a próbaüzem egy része már lezajlott, így hamarosan minden készen áll arra, hogy a 2019-es szüret után akár pezsgő is készülhessen Tokaj-Hegyalján anélkül, hogy a szőlőt vagy a az alapbort utaztatni kellene a borvidéken kívülre.

Egyedülálló technológia

– Ebben az évben már mind a három közösségi borászat üzemelni fog a Tokaji borvidéken – mondja Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő és Bortermelési Infrastruktúra Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A hercegkúti üzem már most is 100 százalékos kapacitással működik, és az idei szüretre már a bodrogkisfaludi és a tállyai közösségi borászat is a termelők rendelkezésére áll. Közülük a bodrogkisfaludi még annyiban különleges, hogy itt alakítjuk ki a komplett pezsgőkészítési technológiát az alapborok elkészítésétől egészen a kész pezsgő csomagolásáig. Ehhez nem csupán a technológiát tudjuk biztosítani, hanem a szakmai tudást is szolgáltatjuk, hiszen a termelés első három évében egy francia pezsgőszakértő felügyeli a munkánkat. Januárban ez a champagne-i szakértő tartott egy előadást itt, a bodrogkisfaludi közösségi borászati üzemben, amelyre mintegy százötvenen eljöttek. A hatalmas érdeklődés miatt reméljük, hogy az éves szinten 300 ezer palack pezsgő legyártására alkalmas technikának már ebben az évben legalább az 50 százalékát lekötik a termelők. A terveink szerint március 20-ig meghirdetjük a tokaj-hegyaljai termelők között a pezsgőkészítést. Azt fontos hangsúlyozni, hogy Tokaj-Hegyalján eddig is állítottak elő pezsgőt a gazdák, csak ehhez utaztatni kellett a gyümölcsöt és az alapbort, hiszen a technológia csak a Dunántúlon, a főváros környékén, vagy Ausztriában áll rendelkezésre. Azt is fontos megemlíteni, hogy néhány éve a Tokaji borvidéken már csak az úgynevezett champagne-i technológiával lehet pezsgőt előállítani, amelyhez a komplett technológia rendelkezésre áll Bodrogkisfaludon, így a szőlőnek és az alapbornak egyszer sem kell elhagynia a borvidéket. Ebben az üzemben csak tokaji pezsgőket állítunk majd elő, más borvidékekről nem fogadunk sem gyümölcsöt, sem alapbort.

Kiugrási lehetőség

– A szándék az volt, hogy a borvidéknek egy újabb kiugrási lehetőséget biztosítsunk – mondja Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. – A világpiaci tendenciák azt mutatják, hogy a pezsgőborok évente két számjegyű növekedést mutatnak, míg az édes borok iránt némileg csökken a kereslet. A Tokaji borvidék zászlóshajójának továbbra is az aszút tekintjük, de reagálnunk is lehet és kell a világpiaci mozgásokra. Az itteni szőlőfajták és a speciális mikroklíma pedig nem csupán a jó édes boroknak, de a jó pezsgőnek is kedveznek. Maga a furmint is egy kiváló alapanyag a pezsgőgyártáshoz. Ráadásul az általunk is előállítani kívánt palackérlelésű pezsgők a tankpezsgőkhöz képest 2-3 szoros áron értékesíthetők. Ha valaki itt, a Tokaji borvidéken akar pezsgőt készíteni, annak a champagne-i technológiát kell alkalmaznia, ami az átlagosnál jóval magasabb követelményeket támaszt, cserébe magasabb árat is lehet elérni. Régen az a mondás járta, rossz borból lehet jó pezsgőt előállítani. Ez nem igaz, a jó pezsgőhöz jó bor kell. Most nagyon jó lehetőség van arra, hogy jó pezsgőkkel törjünk be a piacra. Természetesen a pezsgőgyártás csak egy szelete lesz a bodrogkisfaludi közösségi borászati központ profiljának, a fő volumen továbbra is a csendesbor-készítés marad. Cél, hogy azok is kedvező áron tudjanak bort előállítani a borvidéken, akik nem rendelkeznek az ehhez szükséges technológiával. Lehetőséget teremtünk egyebek mellett habzóborok előállítására is, ezeket azonban nem lehet majd Tokaji néven forgalomba hozni.

Sok feltétel együttállása

Ha valaki úgy gondolja, pezsgőt bármilyen szőlőből lehet készíteni, az téved.

– Ahhoz, hogy jó alapbort, majd abból jó pezsgőt lehessen készíteni, sok feltételnek kell megfelelni – mondta Bai István szőlész-borász. – Az ehhez szükséges szőlőhöz hűvösebb dűlő kell. Az ott termett szőlőnek tökéletesen egészségesnek kell lennie, ehhez szükséges a termésmennyiség optimalizálása, és elengedhetetlen a fitotechnikai munkák időben történő elvégzése. A gyümölcs szüretelésekor a legfontosabb a koncentrált alapanyag, ezen belül is a savtartalom. A technológiai érettséget a pH- és a savtartalom határozza meg. A szüretkor elengedhetetlenül fontos a gyors beszállítási idő és feldolgozás. Az utóbbi során pedig nagyon fontos a tökéletes erjesztés, hogy jó alapbor készülhessen – összegezte.

Bánhegyi Gábor


[related-post post_id="4149004"]

[related-post post_id="4100159"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!