Tokaj hírei

2018.09.09. 09:00

A mesterek királya a kovács Tokajban

Tokaj - Régen minden faluban volt kovács, manapság csak elvétve találni jó vasművest.

Tokaj - Régen minden faluban volt kovács, manapság csak elvétve találni jó vasművest.

Hutkai Henrik még csak 32 esztendőt élt, de már ismert és elismert szakembernek számít nem csak szűkebb hazájában Hegyalján, hanem Európa-szerte is, hiszen egymás után nyeri a nívós nemzetközi versenyeket.

Szobrásznak tanult, majd felerősödött a fémek iránti vonzalma, beizzította a tűzhelyt, melyet nagyapja hagyatékában talált, azóta res­taurál, megrendeléseket teljesít és saját stílusát is igyekszik kibontakoztatni. Utóbbi területen komoly eredményekkel büszkélkedhet a Tokajban élő fiatalember, aki számos szakmai díjat besöpört már.

A kreativitás mellett igen komoly fizikai erőnlétet is igényel." Hutkai Henrik

Kreatív fizikai munka

Júliusban például megnyerte Szabolcsban a XVI. Nemzetközi és Országos Kovácsművészeti Versenyt, ahol ötágú fogas készítése volt a feladat, melyet ötletesen oldott meg, mikor emberi kézformát alkotott. Egy másik rangos megmérettetésen Lengyelországban pedig az általa készített gyümölcstál és szalvétatartó nyerte el a zsűri tetszését, így harmadik helyen végzett.

– A kovács a mesterek királya, mi készítjük, javítjuk, újítjuk minden iparos szerszámát. Késeket, kalapácsokat, kőfaragóbaltát, szekercét, fokost is formálunk. Olyan ősi motívumokkal díszítjük a kézműves tárgyakat, mint az életfa, a nap, a hold és a különböző jelentéssel bíró virágok. De senki ne gondoljon gondtalan, könnyed úri hobbira, laza művészi útkeresésre, hiszen a kreativitás mellett igen komoly fizikai erőnlétet is igényel ez a munka – magyarázta.

– Lenyűgöz a kettősség, kellemesen elfáradok egy-egy dolgos nap után, a több ezer kalapácsütés kimerítő, ám közben különleges eszközök születnek. Szeretem látni, ahogy a rideg vas lággyá és megmunkálhatóvá válik a tűzben – sorolta, majd kifejtette, épp továbbképzésen vesz részt annak érdekében, hogy idővel inast fogadjon és taníthasson.

Mindent megtesznek

– Szeretnék mesterem, Vajda László nyomdokaiba lépni, aki anno a szárnyai alá vett engem. Sokáig nem volt kovácsképzés az országban, ám mostantól a kamara támogatásával mindent megteszünk azért, hogy fennmaradjon ez a csodálatos mesterség – hangsúlyozta Hutkai Henrik.ü

JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!