Tokaj hírei

2017.04.30. 15:08

A döntőből sem tért haza üres kézzel Lilien

Tokaj - Arany Kazinczy-jelvényt és különdíjat kapott a tokaji diák.

Tokaj - Arany Kazinczy-jelvényt és különdíjat kapott a tokaji diák.

Amikor először találkoztunk Hudák Liliennel, a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik osztályos tanulójával, akkor még csak készült a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny kisújszállási országos döntőjére. Hidasi Lajosné tanítványa azóta már megjárta a döntőt, és ha már ott volt Kisújszálláson, nem tért haza üres kézzel.

Szerencsére nem hagytak minket egy pillanatig sem unatkozni." Hudák Lilien

A lehető legjobbat

– Háromnapos volt a verseny – meséli Lilien. – Összesen 68 versenyző volt, hatan voltak a zsűriben. Három-három zsűri­tag hallgatott meg minket. Az első délutánon a szabadon választott szöveget mondtuk el. Én Benedek István Rendületlenül című szövegét választottam. A második napon kaptuk meg a kötelező szöveget a verseny előtt nem sokkal. Túl sok idő nem volt a felkészülésre. Nagyon izgultam. A szüleim korábban hívtak telefonon, próbáltak nyugtatni, de más ilyenkor kívülről mondani, hogy engedjem el magam, már az is nagy eredmény, hogy idáig eljutottam. Úgy gondoltam, ha már sikerült bejutnom az országos döntőbe, akkor a lehető legjobbat kell kihoznom magamból. Amikor végeztem a kötelező szöveg felolvasásával és kijöttem a teremből, akkor egy pillanat alatt hullott le rólam a stressz. Nem megkönnyebbülés volt ez, inkább azt éreztem, abban a pillanatban haza akarok menni. Szerencsére nem hagytak minket egy pillanatig sem unatkozni. Bejártuk a várost. Kisújszálláson rengeteg szobor van, és mi­után ez Csukás István városa, van külön szobra Pom Pomnak és Bagaméri Elemérnek is a Keménykalap és krumpliorrból. Egy idő után sikerült összebarátkoznom a többiekkel, onnantól már nem volt probléma, élveztem, hogy ott lehetek, és olyan nagyon már nem igyekeztem haza.

Aranyjelvény

Az eredményhirdetés előtt elmondták, milyen alaphibákat vétettünk sokan – mondja Lilien. – Voltak, akik a nagy izgalomban a leírt helyett egy teljesen más szót mondtak, de gyakori hiba volt az is, hogy a névutónál sokan felvitték a hangsúlyt, pedig le kellett volna. Ekkor már megint izgultam egy kicsit. Tizenhatan kaptunk arany Kazinczy-jelvényt, és nagyon boldog voltam, hogy köztük lehettem.

– A különdíjat se felejtsd el – szól közbe mosolyogva Kovács Zoltán, a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

– Persze, azt a kötelező szöveg elmondásáért kaptam – mondja Lilien. – Azóta a szalagokat már levettem a jutalomkönyvekről, csak most a fotózás kedvéért csomagoltam vissza. A jelvényt pedig az íróasztalomon őrzöm. A magyar nyelv továbbra is nagyon fontos marad a számomra, de a gimnáziumban mégis inkább a biológia lesz az, amire jobban oda fogok figyelni, az érdekel a leginkább.

Elengedjük Hudák Lilient, aki a matekóra egy részét hagyta ki a kedvünkért. A folyosón ballagva az ifjú hölgy még elárulja, a tantárgyak közül egyedül a matematikával áll „hadilábon”, de ezt illik erősen idézőjelbe tenni, mert amíg a többi tárgyból ötösre áll, addig matekból „csak” erős négyes.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!