Tokaj: ahol a kosárfonást, majd eladását tanítják

By Hajdu Mariann
Akt.:
A szerződés aláírásának ünnepélyes pillanata
A szerződés aláírásának ünnepélyes pillanata - © Fotó: magánarchívum
Tokaj – Huszonöt embernek lett munkája Tokajban és környékén a máltaiak segítségével.

Ünnepélyes keretek között kötöttek munkaszerződést azzal a huszonöt hátrányos helyzetű munkanélkülivel, akik most júniustól vehetnek részt egy speciális képzésen, és állhatnak munkába Tokajban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület projektjéről van szó „Integrált esélyteremtő és foglalkoztatási program a Tokaji kistérségben” címmel, mely még 15 hónapon át tart. Kosárfonást tanulnak a tokaji kistérség majd minden településéről érkezett résztvevők, de nem csak ennyiről van szó. A program során szociális munkások, pszichológusok segítik őket, hogy sikerüljön visszatérni a munka világába, és a projekt része az is, hogy az elkészített termékeknek piacot találjanak, így a közel másfél év után is megmaradjon a munkájuk.

„Nagy lehetőség ez”

– 235-en nyújtották be jelentkezési lapjukat a tokaji kistérségből. Az első körben 66-an jutottak tovább, végül huszonötükkel kötöttük meg a szerződést – mondta Gógné Liszkai Judit projektmenedzser asszisztens. A résztvevőket a máltaiakkal konzorciumban lévő Napra-forgó Nonprofit Közhasznú Kft. választotta ki pszichológusok közreműködésével. Fontos volt, hogy kézügyességgel rendelkezzenek a jelentkezők, jól tudjanak közösségben dolgozni, és motiváltak legyenek.
– Nagyon sokukra illettek rá ezek a kritériumok – jegyezte meg Judit, – aki pedig végül bekerült, az örömmel jön, úgy nyilatkoztak, nagyon nagy lehetőség ez számukra.
Megtudhattuk, a 25 résztvevő között öten pályakezdők, három fogyatékkal élő, heten pedig romának vallják magukat. Férfiak és nők vegyesen, átlagéletkorúk 37 év.
– A múlt héten indultunk, most kezdtek el ismerkedni a kosárfonással – értesültünk a részletekről. Beszélgetésünkkor épp a csapatépítő tréning folyt, hogy összerázódjon a társaság. A Napraforgósok végigkísérik a képzést, ők végzik a szociális gondozást, a mentorálást, tartják a pszichológiai foglalkozásokat. Most nyolc hónap képzés előtt állnak a „diákok”, napi négy óra foglalkozáson, négy óra elméleti képzésen vesznek részt, majd hét hónapon át – a 2012-es augusztus végi projektzárásig – következik a foglalkoztatás.

Később is…

A résztvevőknek térítik az utazási költséget, az étkezést, és bruttó 90 ezer forintos fizetést kapnak. És ami talán a legfontosabb: mindent megtesznek azért, hogy a projekt zárásáig fenntarthatóvá váljon a vállalkozás, azaz tovább tudjon dolgozni a 25 ember.
– Népi iparművész oktatja őket. Szeretnénk elérni, hogy legyen kereslet az elkészített termékek iránt. Borászok, ajándéküzletek már érdeklődnek. Kiderült, a környéken (ne felejtsük, borvidékről van szó) volna kereslet például üvegdemizsonok befonására, poháralátétek készítésére, de akár távolabbi piacokon is lehetne a termékeket értékesíteni. E kapcsolatok kiépítésével is foglalkozik a projekt – tudtuk meg Petri Róbert szakmai vezetőtől.

Köszöntöttek

A május 30-án tartott ünnepség alkalmából köszöntötte a programban résztvevőket Dr. Kis Imre, a MMSZ Észak-Magyarországi Régió vezetője, Májer János, a projekt és a képzés helyszínét biztosító Tokaj polgármestere, és a Tokaji Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Kóródi Edit, a projektben konzorciumi partnerként résztvevő Napraforgó Nonprofit Kft. szakmai vezetője, Dúl Imre, a képzésben részt vevő Észak-Magyarországi Regionális Képző Központ szakmai igazgatóhelyettese.

-HM-
 
Tóth Krisztián (Bodrgkeresztúr): – Másfél éve vagyok munkanélküli, a gépjárművezető, karbantartó végzettségemmel nem kapok munkát. Mindig is izgatott a vesszőfonás, hiszen a múlt hagyományait ismerhetem meg és fejleszthetem tovább. Megélhetést várok a programtól. Bízom benne, hogy akár vállalkozóként, akár a csoporttal folytatni tudjuk a projekt végeztével is.
Bokor Józsefné (Tarcal): – Több éve vagyok munkanélküli leszámítva azt a két hónapot, amit tavaly az önkormányzat konyháján dolgozhattam. Férjem, két gyermekem van. Nagyon bizonytalan vagyok a jövőt illetően. Hogy lesz-e munkánk, és meddig, nyugdíjas állás ma nem létezik. De jó elgondolás ez az egész, szép dolgokat hallunk, meglátjuk…