Ötödször mennek magyar orvosok Afrikába segíteni

Ötödik alkalommal indultak útnak kedden az Afrikai – Magyar Egyesület (AHU) önkéntes orvosai, akik a kelet-kongói Kiwanja menekülttáborban és a környezõ falvakban segítenek majd a háború sújtotta ország menekültjein. A Háború Gyermekei Segélyakció keretében két háziorvos és egy tüdõgyógyász kezeli majd egy hónapig a többnyire teljesen legyengült, alultáplált, nincstelen menekülteket.

Eddig több mint 10 ezer beteget láttak el azok az orvosok, akik az AHU tavaly februárban elindított misszióiban részt vettek. A leggyakoribb betegségek és tünetek: bélférgesség, rühesség, fejfájás, bõrbetegségek, elhanyagolt, fertõzött sebek, alhasi panaszok, nõgyógyászati problémák, láz, valamint maláriára, TBC-re és AIDS-re utaló tünetek. Az orvosok találkoztak fertõzõ leprás betegekkel is.

Az AHU orvosi missziói minden alkalommal, így most is, cégek és magánszemélyek adományaiból egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket visznek magukkal. A nehéz körülmények között gyógyító magyar orvosok biztonságáról az ENSZ kongói kéksisakosai gondoskodnak.