Ötödével nőtt a fizetésképtelen cégek száma Magyarországon

Az idei év első felében 2008 hasonló időszakához képest csaknem 22 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségével kapcsolatos eljárások száma Magyarországon. Az élen továbbra is az építőipar, valamint a kereskedelmi vállalkozások állnak, de a korábbinál több turisztikai céget számoltak fel, és az acélkereskedelmen alapuló iparágak is beléptek a problémás szektorok körébe – derül ki a Coface Hungary szerdán közzétett elemzéséből.

Míg tavaly január és június között összesen 10 ezer 620 csődeljárás, felszámolás illetve végelszámolás indult a hazai cégek ellen, 2009 első félévében ez már 12 ezer 938 volt. A legtöbb eljárást a 20 milliós fogalom alatti mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint árbevételű cégek ellen folytatták. Emellett sok olyan vállalat is érintett, amely két éve még több mint 1 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. Ezek aránya korábban nem érte el az egy százalékot, idén azonban már az első félévben átlépte ezt a határt – derül ki az elemzésből.

A Coface szerint a micro vállalkozások eltűnése nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági mutatóit. Az elemző cég adatai alapján a vállalkozások kevesebb mint tíz százaléka számít hitelképesnek, és ez a helyzet csak tovább fog romlani, hiszen csak a vállalatok kis részének van növekvő bevétele. Ez a tisztulási folyamat addig fog tartani, amíg Magyarországon a cégek lakossághoz viszonyított aránya nem éri el azt az átlagot, amely az ország gazdasági méretéhez képest egészséges lenne – mondják.

Az összes fizetésképtelenségi eljárás csaknem 18 százalékát indították az építőipari cégek, 14 százalékát a kis-, 11 százalékát a nagykereskedelmi vállalatok ellen. Ami a területi eloszlást illeti, a legtöbb cég a fővárosban és környékén van bejegyezve, ezért a Közép-Magyarországi régióban a leggyakoribb a fizetésképtelenségi eljárás. Az adott országrészben bejegyzett cégek, illetve az eljárások aránya alapján azonban nem itt, hanem Észak-Magyarországon, az Észak- illetve Dél-alföldi régióban a legnagyobb a baj, vagyis az itt működő cégeket fenyegeti a leginkább a fizetésképtelenség.

Ami a kilátásokat illeti, a Coface Hungary szerint a cégek “bedőlése” a következő negyedévben még intenzívebb lesz – tehát a nemfizetés szempontjából a legrosszabb időszak még hátra van. Az év végén, illetve a következő év elején esetleg lelassul a gazdasági visszaesés, ezzel együtt remélhetőelg a fizetésképtelenséggel kapcsolatos eljárások növekedési üteme is csökken majd – mondta Dercze Zoltán, a Coface Hungary vezetője. Hozzátette: a szeptemberben hatályba lépő, új csődeljárási törvénynek köszönhetően reményeik szerint az eddiginél több, nehéz anyagi helyzetbe került cég kap második esélyt arra, hogy megállapodjon a hitelezőivel, és talpra álljon. Idén ugyanis a csaknem 13 ezer eljárásból mindössze 21 volt csődeljárás.Sporthírek