Friss hírek

2008.12.11. 20:27

Demokratikusabb hivatalokat akar az SZDSZ

<p>A túlzott bürokrácia akadályozza leginkább a magyar gazdaság versenyképességét, és ezen mihamarabb változtatni kell - ezt mondta újságíróknak Hankó Faragó Miklós szabad demokrata országgyűlési képviselő csütörtökön Veszprémben. Hétfőn lesz a zárószavazása a parlamentben a közigazgatási hatósági eljárás szabályairól szóló törvény módosításának, amelyhez a liberális párt több javaslatot is benyújtott.</p>

Kóka János és Hankó Faragó Miklós közös módosító javaslatának célja, hogy csökkentsék a bürokráciát, és demokratikusabbá tegyék a hivatali ügyintézést. Köteleznék például a hivatalokat, hogy a jogszabályban előírt határidőn belül válaszoljanak a hozzájuk érkező beadványokra, ellenkező esetben a kérelmeket automatikusan elfogadottnak kellene tekinteni. Az APEH gyakorlatában is hasonló szigort vezetnének be: ha a visszaigényelt adó nem jön meg időben, az adóhatóság a jegybanki alapkamat dupláját lenne köteles megfizetni az ügyfélnek.

Hankó Faragó Miklós azt mondta: az állampolgárok biztosítják adójukkal a hivatalok működését, ezért minőségi szolgáltatást érdemelnek. A hivatalok létszáma jelentősen emelkedett az elmúlt másfél évtizedben, és az így létrejött szuperbürokrácia nagyrészt az ügyfelek kárára működik - vélte az SZDSZ-es képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!