Többszörösére nőtt a vakveztő kutyák ára

Háromszorosára emelkedett a vakvezetők kutyákért kért pénz, az eddigi 8 ezer forint helyett már 25 ezer forintot kell fizetni a látássérült embereket segítő állatért. Ez csak egy egyszeri kiadás és elenyésző ahhoz a csaknem egymillió forinthoz képest, ami a kutya felkészítésébe kerül. Jelenleg egyébként 92-en várnak vakvezető kutyára, a kiképzők azonban idén csak 25-30 állatot tudnak kiképezni.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége úgy határozott, hogy az általuk kiképzett vakvezető kutyákért a korábbi 8 ezer forint helyett 25 ezer forintot kell fizetni áprilistól. Ezt az összeget csak egyszer kell kifizetni: amikor az állat a gazdához kerül – mondta el a Független Hírügynökségnek Vasteleki Péter, iskolavezető.
Indoklása szerint azért van szükség az emelésre, mert a szövetség gazdasági helyzete nem a legjobb, ráadásul egy kutya kiképzése megközelíti az egymillió forintot. Az is fontos, hogy egy vakvezető kutya olyan komoly segítséget tud nyújtani a látássérült gazdájának, amiért a szövetség jogosnak érzi a drágítást.

Vasteleki Péter elmondta, hogy jelenleg egyébként 92-en várnak vakvezető kutyára. Idén várhatóan azonban csak 25-30 állatot tudnak kiképezni, ám még ez is több, mint a korábbi években.

Az iskolavezető közölte, hogy ők labrador retriever és golden retriever kutyákat tenyésztenek, a kölyköket 10-12 hetes korukban nevelőcsaládokhoz adják. Az ideiglenes gazdák egy éven keresztül nevelik az állatot a kiképzők instrukciói és tanácsai szerint lehetőleg úgy, hogy a kutya minél több helyre eljusson és minél több inger érje.
Egyéves korukban kezdődik az állatok kiképzése már az iskolában, ez körülbelül fél év – mondta Vasteleki Péter. Ezalatt a kutya megtanul engedelmeskedni, megtanulja, hogy csak olyan helyeken közlekedhet, ahol a mellette álló gazdája is átfér és rengeteg dolog belévésődik, hogy hogyan tudja segíteni látássérült társát.

Amikor a kutya felkészült, akkor kiválasztják a hozzá leginkább illő gazdát, akihez néhány hét alatt hozzászoktatják. A gazda elsajátítja a kutyával való bánásmódot, megismeri a jelzésrendszerét, végül pedig egy közös vizsgát tesznek.

A szakemberek igyekeznek még ezután is figyelni a kutya és gazdája munkáját, így évente legalább egyszer elmennek hozzájuk. Ha kell akkor még segítenek, szükség esetén egy rövid időre az iskolában felfrissítik az eb memóriáját és reflexeit – tette hozzá Vasteleki Péter.