Többmilliós megújulás Cserépfaluban

Átadták Cserépfalu megújult könyvtárát
Átadták Cserépfalu megújult könyvtárát
Cserépfalu – Átadták pénteken Cserépfalu modern, minden igényt kielégítő új könyvtárát. A település önkormányzata több millió forintot költött az épület megújítására, bővítésére – a KSZR keretében pedig ugyancsak milliós nagyságrendben fejlesztették a berendezést és a bútorzatot.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára adta át június 26-án, délután 5 órakor Cserépfalu megújult Művelődési Házát, benne a községi könyvtárral. A Cserépfalu község kisléptékű fejlesztése közösségi tér és útfelújítás segítségével című ÉMOP-pályázaton közel 79 millió forintot nyert a település. Két útszakasz felújításával kezdődött a munka, a Művelődési Ház átadásával pedig most véget ért a kétéves projekt.

Nem kis munkán vannak túl: a Művelődési Ház alapterülete 25 százalékkal, mintegy 100 négyzetméterrel megnőtt, az új részekben egyrészt a könyvtári szolgáltatásoknak helyet adó olvasótermet, másrészt a civil klubot, nyugdíjas klubot befogadó helyiségét alakították ki. Felújították, modernizálták az épület központi, egyben legnagyobb helyiségét, a színháztermet is. Emellett kialakítottak kiszolgáló helyiségeket, akadálymentesítették az épületet.

Kedvez a könyvtárlátogatóknak is, hogy a ház külső szigetelést és új nyílászárókat kapott – úgy, hogy külseje továbbra is őrzi a régi építészeti hagyományokat. Átépítették a tetőszerkezetet, kibővítették és modernizálták a fűtési és elektromos rendszert és a vizesblokkokat is átalakították.

Természetesen a könyvtár nem egyszerűen átköltözött az új, az eddiginél nagyobb térbe, hanem jelentős megújuláson ment át a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében. Ezután külön részleg fogadja a gyermek és a felnőtt olvasókat, új bútorok fogadják be a könyveket – és a látogatókat is. Többek között két új számítógépet, illetve televíziót is kapott a könyvtár. Ez önmagában is érték – ugyanakkor tovább növeli az intézmény és az olvasók lehetőségeit a modern könyvtári szolgáltatások biztosítására, igénybe vételére is.

– Csörnök Mariann, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár –

Címkék: ,