Többmilliós csalás a várkastély felújításánál

Nádasdy-Széchenyi-várkastély
Nádasdy-Széchenyi-várkastély - © Fotó: MTI, Jászai Csaba
Eger – Nem készült bútor, PR-­tevékenység sem volt, de a pénzt megkapták.

Három zalai vállalkozás ügyvezetőjével szemben emelt vádat a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, számviteli rend megsértésének bűntette és hamis okirat felhasználása vétsége miatt.

Nem készült el

Az ügy fővádlottja 2012 novemberében kötött támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel az egervári Nádasdy-Széchenyi-várkastély turisztikai fejlesztésére. A szerződés értelmében a projekt elszámolható költségei közt szerepeltek a Nádasdy-Széchenyi-várkastély felújítási munkái, valamint a kastély második emeleti szobáinak korhű bútorai elkészítése kapcsán felmerülő költségek is, mely utóbbi munkálatokra a vádlott vállalkozási szerződést kötött az ügy másodrendű vádlottjával. Bár a bútorok határidőre nem készültek el, a felek csalárd megállapodása alapján a támogatások igénylése céljából a teljesítésigazolások és a vállalkozói díj fizetéséről szóló számlák valótlanul kiállításra kerültek, melyeket mindkét fél aláírt, majd a hamis számlákon szereplő összegek ténylegesen átutalásra is kerültek a vállalkozó számlájára. Az ügy harmadik vádlottja a felújítással kapcsolatos PR-tevékenység tekintetében ténylegesen elvégzett tevékenység nélkül állított ki hamis számlákat. Mivel a vádlottak a hamis számlákkal megtévesztették a támogatást folyósító Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget, a közel 28 000 000,-Ft jogosulatlanul igényelt támogatással kb. 4 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar és 24 millió forintnyit az Európai Unió költségvetésének.

ÉM


Nádasdy-Széchenyi-várkastély
Eger - Nem készült bútor, PR tevékenység sem volt, de a pénzt megkapták. Három zalai vállalkozás ügyvezetőjével szemben emelt vádat a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, számviteli rend megsértésének bűntette és hamis okirat felhasználá...