Többletforrás jövőre a roma kultúrára

Egy 50 millió forintos külön keretet hoz létre 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a roma kultúra támogatására – mondta el a Független Hírügynökségnek Borovszky Tímea, az OKM roma integrációs titkárságának főigazgatója a szerdai “Roma zenészek foglalkoztatási lehetőségeinek megteremtése” című kerekasztal beszélgetést követően. Emellett a roma művészeket egyéb célzott támogatásokkal is segíti a kulturális tárca, többek között egy roma művészeket segítő honlap létrehozásával – hangsúlyozta a főigazgató.

A Zene Világnapján megtartott kerekasztal beszélgetés több lényeges pontot is érintett a roma zenészek foglalkoztatási lehetőségeinek megteremtésében, foglalta össze Borovszky Tímea. Az egyik, hogy maguk az érintettek tettek egy felajánlást, miszerint egy alapítványt hoznak létre olyan hátrányos helyzetű gyermekek részére, akik cigányzenét szeretnének tanulni. Amennyiben létrejön ez az alapítvány, akkor a Miniszterelnöki Hivatal és az OKM együttesen a kétszeresét teszi hozzá annak az összegnek, amit ez az alap erre a célra fordít, hangsúlyozta a főigazgató.

A másik lényeges előrelépés, hogy kormányzati szándék van arra, hogy jövőre létrehozzanak egy elkülönített alapot a kisebbségi művészek számára, amelyik a nemzetiségi és a roma kultúrát támogatja, mondta el Borovszky Tímea. Ebből a keretből 50 millió forint áll majd a roma művészek rendelkezésére, tette hozzá.

Ami az uniós forrásokat illeti, ott több száz milliós pályázati összeg hívható le 2009-ben kifejezetten roma programok megvalósítására, közölte az OKM roma integrációs titkárságának főigazgatója. Emellett, egyéb célzott támogatásban is részesülnek a roma művészek. Ebben az évben ezekre a programokra az OKM 30 milliót különített el, és ez az összeg is nőni fog jövőre – hangsúlyozta Borovszky Tímea.

Kormányzati szándék van arra is, hogy jövőre beindítanak egy honlapot, ahova a prominens roma művészek feltehetik az anyagaikat, közölte a főigazgató. Ez az oldal segítheti őket abban, hogy külföldi bemutatkozási lehetőségekhez jussanak, tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy a kerekasztal beszélgetésben résztvevő roma muzsikusok hogyan álltak fel az asztaltól, Borovszky Tímea elmondta: mindannyian egyet értettek abban, hogy listázták a problémákat, és a legégetőbb kérdéséket tárgyalták meg első körben. A roma zenészek arra kérték a főigazgatót, hogy jövő héten folytassák a megbeszélést.