Többet ésszel…

Többet ésszel…
© Illusztráció: getty images
Kortól függetlenül, szerintem mindenkinek lenne legalább egy tanulságos sztorija arról, hogy mikor, kik akarták hülyének nézni, hogyan verték át, lopták meg, éltek vissza a bizalmával, jóhiszeműségével. A történetekből vélhetően az is hamar kiderülne, hogy mennyire volt könnyű dolga az elkövetőnek, legyen az egyszerű tolvaj vagy rafkós manipulátor, illetve hol mulasztott a sértett. Palicz István jegyzete.

Merthogy valljuk be, gyakran tálcán kínáljuk a lehetőséget a csalóknak, bűnözőknek arra, hogy áldozattá váljunk. Gondolok itt a nyitva hagyott kapu- és bejárati ajtókra, ablakokra, az autóban szem előtt hagyott cuccokra, a bankkártya mellett tartott PIN-kódra, a farzsebből kidudorodó, táskából kivillanó pénztárcákra a buszokon, piacokon, a „vakon” aláírt szerződésekre, vagy a telefonos értékesítőknek elhamarkodottan kimondott, őket boldogító igenekre.

Bűnmegelőzési kiadványok ide, felhomályosító előadások oda, sokan csak a saját kárukon hajlandóak megtanulni, hogy az ördög – bármilyen alakban tűnjön is fel – soha nem alszik.

– Palicz István –