Többen vásárolnak kevesebbért – RTL Klub

Egyre többen csökkentik vásárlásaikat, valószínűleg a megszorító intézkedések miatt – számolt be az RTL Klub Híradója. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tapasztalata szerint a többség mindenből a legolcsóbbat próbálja megvenni, hogy így takarékoskodjanak. Az élelmiszerek ára ráadásul egy év alatt sokat emelkedett. A statisztikai hivatal adatai szerint átlagosan 12,8 százalékkal.

A legtöbben először az árat nézik meg, amikor vásárolnak.
A megszorító intézkedések egyik következménye, hogy a vásárlók egyre inkább keresik az olcsó bevásárlóhelyeket, és sokkal többet vásároltak az olcsóbb cikkekből, akciós termékekből, vagy sajátmárkás termékekből – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Egyre gyakoribb az is, hogy a családok csak azt veszik meg, amire feltétlenül szükség van. A nélkülözhető termékek a polcon maradnak.

Az elmúlt egy évben ráadásul jelentősen drágultak az élelmiszerek. A statisztikai hivatal adatai szerint átlagosan 12,8 százalékkal. A gáz átlagosan 58,9, a távfűtés pedig 44,5 százalékkal kerül többe.

Hódmezővásárhelyen például a segélyezettek számán is látszik, hogy drágább lett az élet. Zvada Katalin népjóléti csoportvezető azt mondta, hogy a városban 2005-ben 500-an kaptak rendszeres szociális segélyt, 2006-ban 600-an, míg 2007 januárjában 700-an – 100-zal többen, mint tavaly egész évben.

Ez azonban nem mindenhol van így. Az RTL Klub Híradó több önkormányzattal is beszélt telefonon. Nem mindenhol kérnek többen segélyt.