Többen keresik a miskolci szállókat

Akt.:
Sokan keresik a szállót
Sokan keresik a szállót - © Fotó: BT
Miskolc – Egyre több hajléktalan keresi fel a nappali melegedőket és az éjjeli menedékhelyet is.

Bár a téli krízisidőszak kezdetéig még van néhány hét, az elmúlt napokban már érezhetően többen keresték fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának egységeit – mondta el érdeklődésünkre az intézményvezető.

Könnyített feltételek

– Az éjjeli menedékhelyünkön nyolcvan embert tudunk elszállásolni, az időszakos férőhelyeken pedig novembertől még ötvennyolc fedél nélküli embert tudunk ellátni. Újdonság viszont, hogy október 1-jétől egy plusz szolgáltatást, a befogadó szálláshelyet is megnyitottuk, itt további tizenöt rászorulót tudunk fogadni – sorolta Duberné Dunaveczki Éva.

A befogadó szállás abban különbözik a Hajléktalanokat Gondozó Központ többi egységétől, hogy ezt könnyített feltételekkel lehet igénybe venni: nem kell például a tüdőszűrőt igazoló papír, és a házirend is lazább.

– A téli krízisidőszakban jellemzően teljes kihasználtsággal működünk, sőt időnként többen érkeznek, mint amennyi férőhelyünk van. El senkit nem küldünk, vannak pótágyaink, de a befogadó szállás is segítség lesz a rászorulóknak – mondta.
A Napfényt az Életnek Alapítvány nappali melegedőt, átmeneti szállót és rehabilitációs otthont üzemeltet Miskolcon. Végh András szakmai vezető azt mondta, az elmúlt időszakban, az időjárás függvényében hullámzott a melegedő kihasználtsága.

Változhat a helyzet

Nem tudni viszont, hogy mit hoz az október 15-én életbe lépő törvényi változás, ekkortól tilos lesz életvitelszerűen tartózkodni a közterületeken.

– Munkatársaim járják az utcákat, tájékoztatják az új helyzetről a hajléktalanokat, egyben biztatják őket arra, hogy vegyék igénybe a melegedőket és menedékhelyeket – hangsúlyozta az alapítvány szakmai vezetője.

ÉM-TÁ


Az avasi temetőben mindennapos a viráglopás
Miskolc - Nem csak a Szent Anna téren okoznak gondot a hajléktalan emberek. A napokban foglalkoztunk lapunkban a Szent Anna téren és annak környékén élő hajléktalanokkal. Az egyik társasház lakói írtak lapunknak végső elkeseredésükben, mert a hívatlan vendégek birtokukba vették az árvízi emlékmű ...

A Szent Anna tér környékéről érkezett a panasz: padon élnek a hajléktalanok
Miskolc - Hajléktalanok jelenlétére panaszkodnak a Szent Anna tér környékén élők. Tarthatatlan helyzetre hívták fel a figyelmet a miskolci Szent Anna tér környékén élők. A problémák körülbelül egy éve kezdődtek, amikor hajléktalanok nézték ki maguknak az árvízi emlékmű környékét. Tulajdonképpen ...

Fotó: AFP
Budapest - Enyhítene az utcán élőkkel kapcsolatos szabálysértési változtatásokon az a kormánypárti módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Ennek értelmében a rendőr 90 napon belül háromszor szólítja fel a hajléktalant a közterület elhagyás...

Egy környéken élő lefotózta, ahogy a hajléktalanok a padokon alszanak
Miskolc - A hejőcsabaiak szeretnének, de nem tudnak megszabadulni a szemetelő, italozó csapattól. Birtokba vette az egyik hejőcsabai buszmegállót néhány hajléktalan ember, panaszolta lapunknak az egyik ott élő hölgy. A buszmegállóban elhelyezett két padon ülnek vagy fekszenek nap mint nap, sörözn...