Több új beruházással csökkentené a díjakat a Fõtáv

Hosszútávon újabb díjcsökkenést ígér a fõvárosi távfûtéses lakásban élõknek a Fõtáv Zrt.. Kovács Lajos, a vállalat vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg egy átlagos, 50 négyzetméter körüli lakásban évente 186 ezer forintba kerül a fûtés, de a tervezett intézkedéseknek köszönhetõen 2020-ra ez az összeg 168 ezerre csökken. Kifejtette: több ehhez kapcsolódó beruházás is kezdõdik idén, mint például egy budapesti körvezeték kiépítése, és két biomassza fûtõmû létesítése.

Kovács Lajos elmondta: a 2010-es évre három komoly terve is van a vállalatnak, ezeknek célja, hogy a távhõ hosszútávon a legolcsóbb maradjon. Az egyik legfontosabb beruházásnak nevezte egy fõvárosi körvezeték kiépítését, jelenleg ugyanis nem egységes az ellátás, hanem 7 ellátó rendszer van, amelyek különbözõ helyekrõl vásárolják a hõforrást. A vezérigazgató szerint versenyt kell teremteni a partnereknél, így ha az ellátó szigeteket összekötik, akkor a legolcsóbbtól tudják venni az energiát. Kifejtette: a 42,3 kilométer hosszú vezetéket 6 lépésben építenék meg 2010 és 2017 között. A beruházás nettó 29,9 milliárd forintba kerül, amit 26 százalék önerõbõl és projekthitelbõl fedeznének, vagyis sem a fogyasztóktól, sem az államtól vagy önkormányzatoktól nem kérnének forrást erre. A vállalat vezetõje szerint az új rendszer miatt újabb fogyasztók léphetnének be, ami újabb díjcsökkenést eredményezne.

A vezérigazgató szerint a hulladékégetésbõl és a biomasszából származó energiát is nagyobb mértékben kellene alkalmazni. Így a széndioxid-kibocsátást is 30-35 százalékkal lehetne csökkenteni – tette hozzá. Kovács Lajos 2 új 20 megaWatt teljesítményû biomassza-fûtõmû létesítésérõl is beszélt, amelyek építése ugyancsak idén elkezdõdhet. Ez 4,44 milliárd forintba kerül összesen, amihez 1 milliárd forint már megvan, a további rész pedig önerõ és projekthitel. A Fõtáv ígérete szerint ez a 2012-es fûtési szezonra el is készülne.

A harmadik beruházás egy geotermikus hõforrás létesítése, amihez 100-110 fokos víz kell. A projekt tervezett helyszíne a rákoskeresztúri fûtõmû. A kivitelezés idén augusztusban kezdõdhet, szakmai befektetõk finanszírozásával.

A tervezett projektek hatására jelentõsen csökkenne a földgáz-függõség – mondta Kovács Lajos. Hozzátette: a változást a fogyasztók is éreznék, mert jelenleg egy átlagos lakásban évente 186 ezer forintot költenek távfûtésre, ami 10 év múlva a számítások szerint már csak 168 ezer forint lenne. Emellett ennél is kevesebb lesz ez az összeg azoknál, akik részt vesznek vagy vettek a társaság ÖKO Plusz programjában vagy a panelprogramban.